Щатският долар отново поскъпва спрямо еврото, японската йена и британската

...
Щатският долар отново поскъпва спрямо еврото, японската йена и британската
Коментари Харесай

Еврото загуби подема си от вдигането на лихвите в еврозоната

Щатският $ още веднъж нараства по отношение на еврото, японската йена и английската лира стерлинг по време на търговията в петък сутринта.

Курсът на общата европейска валута във връзка с $ през днешния ден сутринта загуби подема си от четвъртък, който бе обвързван с решението на Европейската централна банка да увеличи главните си лихвени проценти.

Въпреки това това еврото приключва седмицата с съвсем 1,5% покачване по отношение на $ откакто ЕЦБ стартира своя цикъл на стягане на паричната си политика.

Централната банка на еврозоната увеличи трите съществени лихвени % с 50 базисни пункта и утвърди други инструмента за битка с инфлацията. Това беше първото нарастване от 11 години и най-голямото от 2000 година насам, поставяйки завършек на 8 години на негативни лихвени ставки. В същото време терзанията за доставките на газ към този момент понижиха, защото газовите потоци през Северен поток 1 бяха обновени. Миналата седмица общата валута падна под основното равнище от $1 за първи път от 20 години.

Днес към 10:40 часа българско време общата валута се търгуво спрамо $ по $1,0138 за едно евро спрямо $1,0230 за евро в края на предходната сесия.

Американската валута нараства и по отношение на японската - в хода на днешната търговията кусът се подвигна до 137,66 йени за $ против 137,35 йени задолар ден по-рано.

Стойността на английската лира стерлинг се намали до $1,1924 за един паунд от $1,2004 за паунд при затваряне на търговията в четвъртък.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), през днешния ден прибавя 0,03%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,31%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР