Едно от най-красивите отрочета в дивата ни природа е творение,

...
Едно от най-красивите отрочета в дивата ни природа е творение,
Коментари Харесай

Най-старото дърво у нас е почти на възрастта на България

Едно от най-красивите отрочета в дивата ни природа е създание, устояло на стихии, ветрове и стихии в продължение на впечатляващите 13 века . Вероятно огромна част от вас към този момент знаете защо приказваме, а за останалите това е най-старото иглолистно дърво в България - Байкушевата мура .

Възрастта му, която е съвсем колкото тази на самата страна , е избрана от лесовъда Константин Байкушев, на който е кръстена. Един от основоположниците на горското дело у нас приема предписание на цар Фердинанд през август 1897 година да изследва горите в Пирин, Пелистер и Атон.
               

По това време тези земи към момента са под турска власт и за експедицията даже е взето позволение от Цариград. Тогава тази дивна " дама " е открита и подробно изучена - първите измервания демонстрират височина от 30 метра, дебелина (диаметър) от 2,6 метра и обиколка 7.6 метра . Самият Байкушев дефинира годините посредством особено доставен от Германия апарат, наименуван " Преслеров свредел ".

Това се случва, откакто е изваден дървесен цилиндър по дължината на радиуса и са преброени годишните кръгове. В оня миг те са 1200 на брой . Вековното дърво е оживяло и до през днешния ден и разумно през 1940 година е оповестено за " естествен монумент със строгоохранителен периметър на повърхност до 100 дка към него ".
               

А в случай че по някаква случайност, към момента не сте му се насладили, имате опция да го сторите в Националния парк " Пирин " в Банско , на към десетина минути пеш от хижа " Бъндерица ". И когато го сторите, не забравяйте да го прегърнете и от нас...   heart

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР