За първи път ще имаме два национални избора с преференции.

...
За първи път ще имаме два национални избора с преференции.
Коментари Харесай

ЦИК с важни уточнения за изборите 2 в 1 на 9 юни

За първи път ще имаме два национални избора с преференции. Бюлетините ще са с друг цвят. Евроизборите ще имат 17 преференции, ще се гласоподава и в чужбина с преференции. В чужбина на изборите за Народно заседание няма да има преференции. Това изясни в ефира на бТВ зам.-председателят на

Важно е преди да идем да гласуваме да знаем по какъв начин ще гласуваме – хартия или машина, за кого желаем да гласуваме. Важно е гласоподавателите да запомнят: първо се гласоподава за партията или обединението, а по-късно с преференции, другояче вотът е недействителен.

Хубаво е да се гласоподава поотделно с хартиени бюлетини, да не се поставят една върху друга. Във всички СИК ще има обезпечени задоволително хартиени бюлетини. Не може да гласуваме смесено – гласоподава се или единствено с машина, или единствено с хартия. Можем да решим дали за едните или и за двата типа избори да гласуваме. На машините при гласоподаване и в двата типа избори ще се отпечатат две бюлетини, които са с разнообразни дължини.

„ Хартията е същата както постоянно. Хартията е такава, каквато изисква производителят на машините. Когато гласоподавателят си сгъне бюлетината, няма късмет да се види направеният избор ”, увери Матева.

На 25 май изтичат два значими периода: гласоподаватели с сегашен адрес, друг от непрекъснатия, би трябвало да подадат заявление в общинската администрация; гласоподавателите, които желаят и имат право да гласоподават с преносима изборна кутия, би трябвало да подадат заявление.

„ Надяваме се да не се оферират членове на СИК тези членове, които видяхме, че правят нарушавания на предходните избори ”, добави още тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР