Неправителствени организации излязоха с отворено писмо заради състоянието на столицата.

...
Неправителствени организации излязоха с отворено писмо заради състоянието на столицата.
Коментари Харесай

Неправителствени организации: Чистият и подреден град е обща кауза!

Неправителствени организации излязоха с отворено писмо поради положението на столицата. Публикуваме го без редакторска интервенция:

„ Ние, долуподписаните, представители на заинтригувани цивилен и професионални организации, сме извънредно обезпокоени от изкуствено нагнетяваното напрежение във връзка новата организация на придвижване при въвеждане на велосипедна инфраструктура, бус лента и метод на паркиране по бул. „ Патриарх Евтимий ”, бул. „ Витоша ” и бул. „ Фритьоф Нансен ” в гр. София. Промените в организацията на придвижване за въвеждане на други възможности на автомобилното напредване не трябва да стават косвена жертва на политически битки, както и на предизборната акция в страната.

София има доста съществени проблеми с чистотата на въздуха, трафика, презастрояването, които са добре известни на обществеността. Въпреки това ограниченията за решаването на този проблем от доста години биват отлагани, до момента в който градът затъва от ден на ден в порочна серпантина, която лимитира виталното пространство за хората. Замърсеният въздух продължава да взима доста жертви и да редуцира живота на нас и нашите близки, демонстрират изследвания на водещи учени.

Столична община създава плана за метаморфоза на придвижването в посочения регион в елементи от 2017 година насам. Той е минал през нужните стадии на обмисляне, конкурс и избор на вид, планиране, координиране и утвърждение. Преекспонирането на вероятни механически неточности и административни несъответствия в този план е изцяло непропорционално по отношение на вниманието към десетки други сходни планове, изпълнявани в Столична община през годините. Ако има такива, надяваме се те да бъдат отстранени съответно по законовия и административен ред – без тематиката да продължава да бъде експлоатирана за други цели. Притесняваме се, че следим следващия случай, в който публичният интерес ще стане жертва на персонални, доста по-незначителни цели.

Дългогодишните изследвания демонстрират, че велосипедното трасе в този тип е незаменимо, най-благоприятно организира придвижването и обезпечава нужната съгласуваност на 6 велоалеи в центъра на фона на тунелите към НДК, рестриктивните мерки за велосипедното придвижване по пешеходния сектор на бул. „ Витоша ” и заетите от паркиране, което мъчно може да се назова краткотрайно (4 часа). Трасето е оценено и планувано в най-важните стратегически документи на общината, всеки от който е минал през публични съвещания и разискване – Общ устройствен план, ПУГМ, Визия за София, Програма за София (ПИРО). Във всеки от тези документи е доказана нуждата от бус-лента и осъществяване на велосипедно придвижване по бул. „ Патриарх Евтимий ”. Първите дни на фунциониране на новата обвързвана велоалея демонстрират очевидно съществено нарастване на велосипедния трафик в центъра на града.

Както всяка нова инфраструктура, велоалеите и бус лентите се построяват с мисъл за бъдещето (за възстановяване на услугата на публичния превоз и привличане на нови пасажери и за увеличение на дяла на напредването с велосипеди). Те не са просто за облекчаване на съществуващите потоци и привички. Истинско неразбиране будят изводи, тиражирани в общественото пространство, че надали не велосипедистите не заслужават инфраструктура, тъй като са малцинство, могат да се задоволят с по-малко, дават им се привилегии. Всичко това ескалира до действителна тирада на омразата и спорове в действителна пътна среда, даже против родители с деца, дами, младежи, някои от които едвам в този момент за първи път се осмеляват да карат колела или тротинетки и други сходни леки, дребни и чисти транспортни средства в София. В този и други сектори от центъра на София през годините изобилства от пътни произшествия с жертви и контузии за велосипедистите, осмелили се да преминат. Колективната памет е къса за доста по-трагичните случаи на изгубени човешки животи, в сравнение с за разбъркването и намаляването на местата за паркиране, което е цинично на фона на паниките за бъдещето на нацията, която застарява и се потапя все по-дълбоко в голяма здравна тежест.

Призоваваме медиите да са извънредно деликатни в отразяването на мнението на политици по отношение на плана в подтекста на почналата предизборна акция с условие за достоверни изказвания, подкрепени с доказателства и действителни документи. Със съществено безпокойствие следим наклонност в изявленията на политически обвързани лица, която се стреми едностранно и без почитание към правилата на правдивост и правота да популяризира дезинформация и откровени лъжи в публичното пространство. Призоваваме медиите да употребяват информация и да отразяват отзиви от публични източници, осведомени в елементи с плана. Това са основният проектант на Столична община, шефът на общинското дружество „ Софияплан “ и „ Софияпроект “, проектантът на Плана за устойчива градска подвижност, зам. кметът по превоз в Следствен отдел към окръжна прокуратура, които показаха плана и проекта за неговата реализация в Столичния общински съвет дружно с наличната документи към него.

Призоваваме институциите да наложат ред и съблюдаване на разпоредбите на пътя по отношение на всички участници в придвижването, както и да опазват публичния ред и лимитират опитите за разпра, на които сме очевидци през цялото време, в това число и против длъжностни лица. Никога не е късно за послания за повече внимание и приемливост на пътя, тъй като улиците са за всички жители.

Велосипедната общественост е сплотена, загрижена и подготвена да се опълчи с дейни дейности на евентуална анулация на смяната на организация на придвижване и новите велоалеи в центъра на София. Подкрепяме напъните на Столична община да показва решителност и увереност за осъществяване на стратегическите цели на общината за създаване на велосипедната ѝ мрежа. Нека стартираме да мислим за бъдещето, за общия интерес, преди да е станало прекомерно късно.

Чистият, здравословен и спретнат град е обща идея! “

230 сигнала в София след падналите превалявания нощес

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР