Шофьорите във Великобритания бяха предупредени, че рискуват глоба от 1000

...
Шофьорите във Великобритания бяха предупредени, че рискуват глоба от 1000
Коментари Харесай

Шофьори са заплашени с глоба, ако карат колата си по инерция

Шофьорите във Англия бяха предизвестени, че рискуват санкция от 1000 лири за едно постоянно срещано деяние – придвижване по инерция, оповестява изданието DorsetEcho. Решението на управляващите е след консултация с специалисти, че придвижването на неутрална предавка е изцяло безсмислено. В случая не се пести гориво и може да се стигне дори до щета на автомобила. А рискът от приемане на санкция се дължи на обстоятелството, че в тази ситуация водачите рискуват, защото не управляват колата си.

" Не е нелегално да пуснете автомобила си по инерция, но в случай че се стигне до инцидент, при който нямате надзор върху транспортното средство, правите нарушаване. В правилника за придвижване по пътищата е записано, че придвижването на автомобил на неутрална предавка или с натиснат съединител понижава контрола на лидера върху превозното средство “, изясняват специалисти.

Те са безапелационни, че общоприетото изказване, съгласно което придвижването по инерция пести гориво, не е вярно. Когато автомобилът бъде изключен от скорост, блокът за ръководство на мотора понижава подаването на гориво. Самият мотор и колелата са изключени от системата, а това не разрешава на горивото да попада в горивните инжектори. Съответно, автомобилът няма нужната мощ и това усилва риска от попадане в рискова обстановка.

Проучване във Англия демонстрира, че 45% от запитани водачи прибягват до придвижване по инерция. Те считат, че при работа на луфт или в постепенно движещ се трафик моторът на автомобила им пести гориво. Повечето от тях обаче не регистрират обстоятелството, че при изключване от скорост разчитат само на механичната спирачка за понижаване на скоростта и това води до нейното по-бързо изхабяване. Част от водачите признават и че държат съединителя натиснат, което също е причина за бъдещи повреди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР