Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9

...
Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9
Коментари Харесай

МЕУ обеща: Технически проблеми с машините няма да има

Технически проблеми с машините за гласоподаване на изборите на 9 юни няма да има. Това увери на конференция служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров.

" Екипите на МЕУ завършиха нужните действия и инспекции по засвидетелствуване на техническите устройства за машинно гласоподаване. Ръководителите на екипи ме осведомиха, че отчетът от тяхна страна е позитивен. След малко стартира процедурата, която се прави от Централната изборна комисия и е обвързвана с довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на 9 юни т.г. ", съобщи Мундров.

Изграждането ще се извърши в следена среда, предоставена от министерството, посочи той.

" Както заявих при започване на моя мандат, ще направя всичко допустимо, с цел да бъде извършен най-прозначният и открит развой по засвидетелствуване на машините ", даде обещание министър Мундров.

9500 са машините в България, а 250 са отвън страната.

" Знаете, че всички дейности бяха обществени и транспарантни. Такова беше тегленето на номерата на машините, които минаха инспекциите по засвидетелствуване, беше на инцидентен принцип и беше осъществено от представители на медиите. Процесът по засвидетелствуване можеше да се следи в действително време отсам, а за подкрепяне на нашите екипи привлякохме външни специалисти, с цел да осигурим оптимално необятна експертиза ", увери той.

" За първи път представители на партиите, обединенията и инициативните комитети, на неправителствени организации, получиха достъп и опция да вземат участие в процеса по засвидетелствуване, както е написано в член 213а, алинея 3 от Изборния кодекс ", напомни Мундров.

" Колегите, които стоят тук, ме увериха, че механически проблеми с машините няма да има ", даде обещание служебният министър.

Днешната процедура по доверено създаване на програмен продукт от ЦИК ще може да се гледа в действително време. След краят й ще бъде оповестен обществено така наречен хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, обясниха от МЕУ.

Министърът на електронното ръководство заяви, че до края на деня се чака института по стандартизация и института по метрология да подпишат решението за засвидетелствуване на машините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР