Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 5.0%

...
Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 5.0%
Коментари Харесай

Ръст на промишленото производство у нас през март

Сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане се усилва с 5.0% през март 2022 година спрямо февруари 2022 година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2022 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 19.0% по отношение на съответния месец на 2021 година.

Месечни промени

През март 2022 година покачване по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.2%, в добивната индустрия - с 6.5%, и при преработващата индустрия - с 1.6%.

Съществен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 15.9%, производството на тютюневи произведения - с 15.6%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 13.2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 12.5%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на транспортни средства, без коли - с 12.7%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 5.1%.

Годишни промени

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.1%, в добивната индустрия - с 19.4%, и при преработващата индустрия - с 13.3%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството, некласифицирано другаде - с 95.7%, производството на питиета - с 44.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 36.7%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 24.0%, производството на химични артикули - с 23.5%.

Най-голямо понижение е регистрирано при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 9.3%, производството на транспортни средства, без коли - с 6.7%.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР