Сериозно развитие на ядрената енергетика предвиждат световни експерти в областта.

...
Сериозно развитие на ядрената енергетика предвиждат световни експерти в областта.
Коментари Харесай

През 2050 г.: 25% от тока в света ще се произвежда от АЕЦ

Сериозно развиване на нуклеарната енергетика плануват международни специалисти в региона. Това стана ясно по време на формалното разкриване на интернационалната конференция „ Атомекспо 2018 “, която стартира тази заран в Сочи, Русия. „ Целта, за която работим сега, е през 2050 година 25% от силата в света да бъде генерирана от нуклеарни централи. Това обаче изисква от нас доста старания. Това значи нови страни ще се причисляват към атомния бранш, да се развива интернационалното съдействие и да се реализират нови партньорства, които да позволяват зараждащите проблеми “, сподели генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризлинг.

Тя означи, че действително и сега атомната енергетика в света се развива много серизоно. „ Ако погледнем последните няколко години, от 2014 до 2019 година, за тези 5 години са построени или в развой на създаване 55 нови реактора в 12 страни. Много от които които към този момент са включени към енергината мрежа или напълно скоро ще бъдат “, добави Ризлиг. Тя означи и че въпросните нуклеарни блокове са построени по 19 разнообразни дизайна и технологии. Според думите й тези 55 реактора, чиято обща мощ е 55 гигавата, значат, че следващата година делът на нуклеарната сила в общото енергийно произвеждане ще бъде 15%.

„ Ако желаеме да служим добре на своите страни и нации, на нашата планета, за богатството на устойчивото развиване, за богатството на битката с климатичните промени, всички сме длъжни да работим дружно и да работим повече “, акцентира Ризлинг. И добави, че все още Международната нуклеарна асоцияация има 180 членове, само че те ще се усилват.

 

Без атомна енергетика няма по какъв начин да бъдат реализирани и екологичните цели на актуалния свят, изразяващи се в понижаване на замърсяващите производства и замяната им с чисти енергийни източници, които изхвърлят малко или никакви нездравословни газове, подчераха в обръщенията си генералният шеф на Международната организация по атомна сила (МААЕ) Юкия Амано и ръководителят на Световната асоциация на нуклеарните оператори (WANO) Жак Регалдо.

„ Ядрената енергетика е технологията, която работи с най-ниско равнище на генериране на въглероден диоксид. МААЕ оказва помощ на страните, които желаят да развиват атомна енергетика, да го създадат посредством най-сигурните технологии. Много ще бъде комплицирано, без развиване на нуклеарни мощности, да реализираме тези цели за понижаване на изхвърлянето на въглероден диоксид. И в случай че нуклеарната енергетика не се развива за сметка на други енергийни производства “, сподели Амано.

Той акцентира и огромната роля на „ Росатом “ в тази връзка, като означи, че компанията се явява един от международните водачи в бранша, разрастващ активност в над 30 страни по света. „ В тези страни, които навестявам, виждам по какъв начин компанията работи по атомни централи, ускорители, проучвателен реактори, циклотрони... В МААЕ оценяваме високо работата с „ Росатом “, както и с останалите снабдители в нуклеарната енергетика в света. Затова и този конгрес е световно партньорство на общите триумфи “, заключи Амано.

 

„ В днешния изменящ се свят и динамична обстановка световната нуклеарна промишленост се свързва с новите провокации. Заради голямата потребност за понижаване на излъчванията парникови газове, най-много въглероден дикосид, доста страни преразглеждат своята енергийна тактика и салда (миксове – бел.ред.). Ядрената енергетика съставлява точно една от опциите за осъществяване на политика за понижаване на СО2 “, сподели Жак Регалдо.

 

Той акцентира, че също така в ярдената сфера пораства конкуренцията, пораства натискът от страна на икономическите фактори. Затова атомната енергетика непрекъснато би трябвало да потвърждава своята успеваемост, употреба и прелест.

 

„ Не на последно място за нуклеарната промишленост е от голяма важност и по какъв начин се приема от обществото. Много са провокациите, които непрестанно би трябвало да имаме поради от позиция на изменящия се конспект и развиването на енергетиката, в това число атомната. Но едно нещо остава без смяна – проиритетът за безвредни нуклеарни технологии. Именно това е един от главните цели и на нашата организация (WANO – бел.ред.) – да създадем в действителност безвредно и несъмнено развиването на нуклеарната енергетика “, сподели Регалдо.

Той, както и останалите, акцентира, че повишението на стандартите за сигурност изисква световно партньорство. И този напредък би трябвало да бъде подсилен от всички, да бъде групов, да се реализира със взаимни старания.

Тазгодишното юбилейно десето „ Атомекспо 2018 “ се организира под мотото „ Глобално партньорство – общ триумф “. „ Днес за решението на основните задания на нуклеарната енергетика – обезпечаването на енергийна сигурност, непоклатимост на доставките и екологичност, изключително значение придобива световното партньорство и нововъведенията. Ние сме уверени, че придвижването напред към по-нататъшното развиване на мирната нуклеарна енергетика, към зеления енергиен баланс, е допустимо единствено с обединени старания “, сподели генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов. Той добави, че на форума има представители на 68 страни, а единствено делегатите са над 3000. „ Сигурен съм, че дружно ще построим чиста, екологично привлекателна и стопански преференциална енергетика за нашата планета “, сподели при откриването на форума Лихачов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР