Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Потвърден е кредитният рейтинг на България, перспективата е положителна

Международната рейтингова организация Standard & Poor's удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута – BBB/A-2. Перспективата пред рейтинга остава позитивна.
Агенцията отбелязва, че в случай че бъде образувано устойчиво държавно управление бързо след изборите през юни и се избегне нескончаем интервал на неустойчивост, не се чака да има значително закъснение на присъединението на страната към еврозоната.
От рейтинговата организация считат, че даже България да не се причисли към еврозоната през 2025 година, това евентуално ще се отсрочи единствено до 1 януари 2026 г. Въпреки застаряването и намаляването на популацията в трудоспособна възраст, от рейтинговата организация одобряват, че стопанската система на България има мощни вероятности за напредък през идващите няколко години. Те предвиждат действителен напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) малко под 3% приблизително през 2025-2027 година, подсилен най-вече от увеличеното вътрешно търсене. 
Прогнозата демонстрира, че потреблението ще остане мощно на фона на резистентен пазар на труда с съвсем рекордно ниски равнища на безработица и позитивен напредък на действителните заплати. В същото време задоволително средства от Европейския съюз (ЕС) ще поддържат капиталовата интензивност за няколко години. Според рейтинговата организация България има едни от най-хубавите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и правят оценка, че настоящите фискални проекти ще доведат до дефицити под 3% от Брутният вътрешен продукт до 2027 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР