Много лоша новина за земеделците от Европейската комисия! Европейската комисия не

...
Много лоша новина за земеделците от Европейската комисия!
Европейската комисия не
Коментари Харесай

Много лоша новина за земеделците от Европейската комисия!

Много неприятна вест за земеделците от Европейската комисия!

Европейската комисия не позвололи да се освободят от облагане евросубсидиите за земеделските производители – физически лица. Европейска комисия твърди, че сходна мярка води до  нарушаване на разпоредбите за държавна помощ.

Еврокомисията въпреки всичко предложи на България да прибегне до различен метод за подкрепи на дребните аграрни производители, каквито са помощите de minimis.

Много неприятна вест за земеделците от Европейската комисия! 25.05.24 10:20 Децата на упрекнатата за убийството на Пейо – Габриела остават при родителите му 25.05.24 09:51 ИЗБОРИ 2024: Днес изтичат значими периоди! 25.05.24 09:25 Европейска комисия санкции производителят на „ Милка “ с €338 милиона санкция поради шмекерии 25.05.24 08:55 Става забавно! Виктор Орбан и Румен Радев ще обсъдят горещи тематики 25.05.24 08:24

Това разгласи служебния аграрни министър Георги Тахов, който отговори на депутата от Българска социалистическа партия Иван Иванов. Министър Тахов изясни, че министерствата на земеделието и финансите обмислят опциите за подобен вид подкрепяне.

Именно в края на 2023 година при гласуването на данъчните промени Народното събрание изненадващо поддържа в последния миг предлагането на депутата от ГЕРБ Десислава Танева. С него евросубсидиите до 100 000 лева за аграрни стопани – физически лица трябваше да бъдат освободени от облагане. Парламентът даже гласоподава данъчното облекчение да влезе в действие още тази година при декларирането на приходите от 2023 година, в случай че до 30 април се получи утвърждение от Брюксел.

Теслата от Еврокомисията е пристигнала в средата на април, макар че двете отраслови министерства тогава не го оповестиха обществено. Браншовите съюзи на обособените подсектори в аграрния бранш са разбрали неприятната вест от персонални срещи в агроведомството.

Европейска комисия не е одобрила данъчното облекчение, тъй като било дискриминационно да се ползва единствено за аграрни производители – физически лица, а не и юридически, разгласи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Всъщност депутатът Десислава Танева се опита да прокара освобождение от налог и за евросубсидиите за компаниите в земеделието до 100 000 лева, само че то не получи нужния брой гласове „ за “.

Предлаганият от Европейска комисия инструмент за подкрепяне – минималните държавни помощи, известни още като de minimis, се дават на фермерите при съответни спешни обстановки на пазара. Заради минимална си стойност обаче, те не оказват значително въздействие върху конкуренцията в бранша, по тази причина не се постанова нотификация от Европейска комисия. Индивидуалният таван за подкрепяне е до 25 000 евро за 3 бюджетни години, а националният таван – 63 624 050 евро, припомниха от Министерството на земеделието.

БОКСУВАЩИ ПРОЕКТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Има закъснение в разплащането и осъществяването на планове в земеделието от остарялата стратегия „ Развитие на селските региони “ 2014-2020 г.  Затова страната ни е настояла от Еврокомисията да удължение с 1 година на периода за разплащане на последните планове по тази стратегия.

Това стана ясно след срещата на министър Георги Тахов с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски през седмицата. Договорите да бъдат финализирани до края на 2026 година, е изискал селскостопанския министър. Според разпоредбите последните заплащания са до 2 години след края на програмния интервал.

От българското земеделско министерство обясниха, че аргументите за забавянето са скупчването на неподходящи фактори – пандемията от Ковид, войната на Русия против Украйна, както и икономическата неустойчивост.

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов след срещата с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски, на която участва и служебният министър председател Димитър Главчев разгласи:

„ Всичко това оказва отрицателно влияние и затруднява развиването на бранша. Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани, за предвидимост на приемане на подпомаганията към тях. Призовавам Европейската комисия по-бързо да взима решения, с цел да получават в точния момент земеделските стопани парите си. “

Стандартите на „ Зелената договорка “ би трябвало да бъдат наложени, както на страни-членки, по този начин и на страни, които не членуват в Европейски Съюз, а употребяват европейския пазар, визирайки главно Украйна, разгласи министър Тахов. Той добави, че това обаче е диалог, който би трябвало да се води с новия състав на Европейската комисия след европейските изборите през юни.

 

Още вести четете в: Бизнес За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР