Текстове, предложени от Министерството на околната среда призовават за забраняване

...
Текстове, предложени от Министерството на околната среда призовават за забраняване
Коментари Харесай

Ще спре ли вносът на стари коли в България

Текстове, препоръчани от Министерството на околната среда приканват за запрещение на вноса на коли, с екокатегория под Евро 4. Предвижда се даже да се забрани на притежателите на такива коли да ги продават. 

 

Мярката е част от новия Интегриран проект за енергетика и климат. Понастоящем текстовете са подложени на публично разискване преди да бъдат импортирани за утвърждение в Европейската комисия. Целта е да се понижат нездравословните излъчвания.

 

Рестрикциите засягат най-много 20-годишните коли или по-старите от 20 години. Но с изключение на за вноса, възбрана ще има и за продажбите. Тоест, в случай че сте притежател на остаряла кола и желаете да я продадете, ще може да го извършите, само че за трета страна. Или да я предадете за скрап. 

 

Иван търси кола втора употреба, импорт от чужбина. Иска хем да е подобаваща за гора, хем за автомагистрала. Но ударя на камък. 

 

В новия проект е планувано вносът и продажбата на коли под Евро 4 да бъде прекратен. Идеята срещна съпротивата на вносителите на коли, втора употреба, като Георги.

 

„ Има огромен второстепенен пазар, около него живеят 30 % от сервизите, пазара за авточасти. Ние стопираме работа и те стопират “, съобщи той.

 

Освен крах за търговците, Георги предвижда, че е допустимо и някои от българите да останат без кола. „ Българите нямат опция да купуват нови коли. Една електрическа кола коства 60-80 хиляди лв. “, счита той.

 

От Асоциацията на вносителите на коли считат, че мярката заплашва хората от селата и дребните градове.

 

„ Те са средство за напредване до лечебни заведения, до по-големи обитаеми места. Като последна мярка считам, че това е незаслужено. Със сигурност ще има нервност “, уточни Любомир Доросиев.

 

Друга от ограниченията в проекта планува да се спрат от придвижване коли, на които са отстранени катализаторите или филтрите за твърди частици. А налозите за старите коли да станат по-високи.

 

„ Ако вдигнат налозите фрапантно, много хора ще почнат да ги изхвърлят по моргите и за оползотворяване на боклуци, само че би трябвало също по този начин да помислят какви бонуси могат да дават за Евро 5 и Евро 6 “, уточни още той.

 

От Министерството на околната среда и водите не разясниха тематиката, защото проектът е в развой на публично разискване. Колкото до Иван… той въпреки всичко е твърдо решен да купи по- остаряла кола.

 

„ Защото всяка една кола под Евро 4 ще се чупи по-малко, имал съм и по-нови коли и ми е писнало от поправки “, добавя той.

 

Източник NOVA


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР