Създадените през последните четири години нови държавни фирми харчат милиони

...
Създадените през последните четири години нови държавни фирми харчат милиони
Коментари Харесай

ТОТАЛ ЩЕТА: Държавни фирми пилеят парите ни, къде потъват милиони левове?

Създадените през последните четири години нови държавни компании харчат милиони на вятъра, демонстрира прегледът на годишните доклади на сдруженията към 2022 година и последните налични междинни доклади – към края на третото тримесечие на 2023 година

Особено мъчителни за четене са докладите на „ Здравна капиталова компания за детска болница “, която би трябвало да построи нова национална детска болница. Компанията бе основана в края на 2020 година, само че работата й бе минирана от обратите по тематиката къде тъкмо ще се строи новата детска болница и разтрогването на първичния контракт с консорциум „ Детско здраве “.

Почти всички съвещания на съвета на шефовете на компанията през 2022 година – общо 15 – са били свързани с предоставяне на информация на един или различен министър (за интервала се смениха двама), разнообразни проверяващи органи, както и замяна на писма с консорциума за преустановяване на контракта. Проведени са и доста срещи с представители на неправителствени организации.

За този интервал са насъбрани разноски в размер на 1,2 млн. лева и защото против тях стоят нула лв. доходи, на толкоз се равнява и загубата за 2022 година Иначе сдружението е било непретенциозно за ангажирани чиновници – общо 7 с управлението,  разноските на личен състав за годината възлизат на 234 000 лева

През 2022 година обаче компанията е харчила съществено за външни услуги – 665 000 лева, в това число сериозна сума за застраховка – 517 000 лева и 77 000 лева разноски за правни услуги. През 2023 година без тези огромни заплащания за застраховки и правни услуги разноските вървят доста по-добре и към края на деветмесечието възлизат на 110 000 лева

Реклама

Втора година не можа да проработи действително и основаното за обезпечаване на незабавната здравна помощ по въздух „ България Хели Мед Сървиз “. Дружеството бе записано на 2 август, 2022 година – в същия ден, в който бе публикуван указът за назначение на първото служебно държавно управление на Гълъб Донев. То потегли на война с изпълнителния шеф на компанията и реши да я закрива.

В следствие кабинетът Денков издигна шефа на „ България Хели Мед Сървиз “ Георги Гвоздейков за министър, който направи противоположен завой и Министерски съвет анулира решението за очистване на компанията. В този интервал поради решението за закриване се провали и оповестена поръчка за наем на медицински хеликоптер. За времето на съществуването си през 2022 година компанията е натрупала загуба от 47 000 лева, загубата за деветмесечието на 2023 година е 372 000 лева През 2024 година въпреки всичко се чака компанията действително да създаде – за нея има очакван трансфер и в проектобюджета.

Скандално е фиаското на „ Български ВиК Холдинг “ – мегаструктура с голям капитал от 1 милиарда и 41 млн. лева, основана при кабинета „ Борисов “. Преди време Mediapool заяви за доста огромен неуспех по линия на осъществяването на ВиК плановете по остарелия програмен интервал.

Една от аргументите за основаването на холдинга бе да помогне на включените в него сдружения да извършват точно сходни планове. Към април прогнозата бе до края на тази година – последна за отчитане на разноски за остарелия интервал, да бъдат изпълнени едвам 1/3 от плановете. Докато се проваля по тази линия, холдингът сполучливо се употребява за разпределяне на заеми на закъсали дъщерни сдружения и на процедура се трансформира в банка.

Всичко това коства скъпо на данъкоплатците. Според окончателния годишен консолидиран финансов доклад за 2022 година холдингът е натрупал загуба от 51,7 млн. лева при загуба за 2021 година от 2,9 млн. лева Нарастването на загубата става на фона на разширение на холдинга с придобиване на дялове в общо 15 сдружения през 2021 и 2022 година Към деветмесечието шапката на холдинга, без дъщерните сдружения, регистрира уравновесено салдо – приходите са колкото разноските – 2,7 млн. лева

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР