Страстната седмица са дните за възпоменание на живота на Исус

...
Страстната седмица са дните за възпоменание на живота на Исус
Коментари Харесай

Велики понеделник е. Започва Страстната седмица

Страстната седмица са дните за възпоменание на живота на Исус Христос. Всеки неин ден се назовава Велик. Страстната седмица приключва Великия пост, което значи, че вярващите стартират да се приготвят за празнуването на Великден. Първият ден от седмицата се назовава Велики понеделник, който вярващите посрещат с откровени молебствия и съблюдаване на църковните правила.

В този ден Исус влиза в храма в Йерусалим и прогонва търговците от там, тъй като храмът не е място за търговия, а за единство с Бога.

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица. Постът е към края си и през първите 40 дни вярващите вървят към Господа, успокоявайки светските пороци, пречиствайки душите с молебствия и положителни каузи. Последната седмица е времето, когато Господ се устремява към вярващите, преминавайки през тествания. Това е времето, когато вярващите се молят на Господ, съпричастни към неговите жертви в името на хората.

Велики понеделник

На този ден съгласно писанието Христос отишъл в пустинята да се помоли. Постът е открит от учениците на Христос в чест на неговата жертва за хората. Това е нещо като тестване, с цел да покажем на себе си и на Бог, че сме почтени за амнистия, почтени да посрещнем светлия празник Великден.

Началото на Страстната седмица по традиция стартира с посещаване на тържествена работа. Духовенството споделя на енориашите за тестванията на Христос, като ги приканва да се молят за напъните му и да молят за амнистия за непристойни дейности. В понеделник се чуват проповеди за безплодната смоковница, Страшния съд при неподчинение към Господа. Вярващите се молят техните безсмъртни души да бъдат освободени от всякаква негативност: лакомия, злоба, злословия.

Велики понеделник бележи началото на подготовката за Великден, което значи, че вярващите стартират да почистват домовете си, да се отърват от ненужните движимости и последователно да подреждат домовете си. Ненапразно този ден има второ име – Чист понеделник. 

Духовенството приканва вярващите да стартират от понеделник с молебствия за смирение и да се пристъпят към каузи, като желаят благословения от Господ. В този ден е значимо да запомните, че щедростта и безкористната помощ ще се върнат многократно, тъй че на никого не се отхвърля поддръжка.

С Велики понеделник стартира последната, най-строга седмица преди Великден. Това време е предопределено за смирение и откровени молебствия, ориентирани към подсилване във вярата и опълчване на тъмните сили, които могат да доведат до задънена улица и да ни лишат от духовно развиване.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР