САЩ са на прага на нова рецесия, а кредитната криза

...
САЩ са на прага на нова рецесия, а кредитната криза
Коментари Харесай

Плашат САЩ с нови признаци на рецесия

Съединени американски щати са на прага на нова криза, а кредитната рецесия в страната към този момент е почнала, твърдят западни икономисти. Наборът от проблеми в американската стопанска система единствено нараства, само че към момента се смята за устойчива. Какви признаци приказват за нова рецесия в Съединени американски щати и за какво се крият усърдно?

Икономическите данни на Съединени американски щати за март демонстрират, че страната може да изпадне в криза през второто тримесечие. По-специално това се показва от данните за заетостта и компенсациите за безработица, сподели Крис Харви, началник на тактиката за дялово присъединяване в „ Уелс Фарго “.

Защо данните за заетостта са толкоз значими и сигнал за рецесия? Защото загубата на работа значи загуба на приходи и понижено ползване. Например внезапно повишаване на безработицата се следи два месеца преди рецесията през септември 2007 година През март 2020 година, когато стартира рецесията, безработицата се усили с повече от половин милион души. При по-ранни рецесии се следи сходен модел. Сега в Америка има по-малко безработни, в сравнение с по същото време предходната година, само че Харви е убеден, че през идващите няколко месеца обстановката ще се промени - и ще стартира криза.

Предвестник на рецесията е и спадът в приходите на фирмите, които неотдавна започнаха да се регистрират за първото тримесечие. А приходите към този момент са ниски, показва Харви. Данните за продажбите на дребно за март също демонстрират спад в потребителските разноски за артикули и услуги. Тоест вътрешното търсене на дребно отслабва.

И най-после, Съединените щати към този момент се озоваха в кредитна рецесия, която всеки миг може да се популяризира във финансовата и икономическата, а по-късно и в целия свят. Според основния финансов пълководец на „ Морган Станли “ Майк Уилсън кредитната рецесия, породена от колапса на Банката на Силициевата котловина, към този момент е почнала в Съединени американски щати. През последните две седмици се следи най-резкият спад на кредитирането в историята, до момента в който банките се борят да компенсират главозамайващото движение на приключване на депозити, което се форсира през месеца след колапса на БСД. Друга илюстрация на кредитната рецесия идва от последното изследване за кредитирането на дребния бизнес, което предходната седмица сподели, че наличността на заем е най-ниска от 20 години, дружно с най-високите лихвени проценти от 15 години, отбелязва Уилсън.

„ Наистина се следи внезапно стесняване на размерите на кредитиране през втората половина на март - размерът на комерсиалните заеми в американските банки спадна със 105 милиарда $ за две седмици, основно в комерсиалните и индустриални заеми и в кредитирането на търговски недвижими парцели “, споделя анализаторът Михаил Денисламов.

Според него тревожни сигнали в действителност идват, само че към този момент те не са задоволителни, с цел да се планува отрицателната динамичност на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през второто тримесечие (просто ще има стагнация). Началото на криза обаче е най-вероятно през третото тримесечие на 2023 година „ В същото време базовият сюжет към момента допуска сдържан темперамент на икономическия спад. Смятаме, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще означи спад от към 1% през третото тримесечие на фона на по-нататъшно закъснение на действителното ползване и евентуалния му спад, както и слабостта на капиталовия съставен елемент “, сподели Денисламов.

Според него обаче рецесията надали ще е дълга, тъй като няма причина да се чака огромна вълна от съкращения и всеобщи банкрути на компании съгласно сюжета от 2008 година

„ Ние оценяваме рисковете от прерастване на умерена криза в дълбока финансова рецесия тази година като извънредно незначителни. За да се реализира този извънредно скептичен сюжет, една от световните редовно значими банки би трябвало да банкрутира, само че финансовото им положение е устойчиво, имат по-висока финансова адекватност, в сравнение с преди рецесията от 2008 година “, добавя източникът.

Не може да не се признае обаче, че същинските проблеми в стопанската система на Съединени американски щати единствено се натрупват. „ Например инфлацията, която доближи най-високото си равнище от 40 години предходната година заради възходящите цени на силата. И Федералният запас може да се бори с него единствено посредством повишение на лихвите, което понижава бизнес интензивността и потреблението в страната. Няма други благоприятни условия и даже инжектирането на ликвидност тук ще бъде нов фактор за скок на цените “, отбелязва Фьодор Сидоров, частен вложител, създател на Школата за на практика вложения.

Сред проблемите той показва растежа на бюджетния недостиг и стагнацията на действителното произвеждане. „ За да запазят водачеството в световния проект, Съединените щати се нуждаят от доста по-високи темпове на напредък на производството, те се нуждаят от от ден на ден и повече средства за поддръжка на инфраструктурни планове, защото деградацията на транспортните и пътните системи става все по-честа, нужни са повече пари за обществена политика за стимулиране на потреблението и впрочем. Расте единствено фондовият пазар, който от дълго време е откъснат от действителността и който също може да се срине всеки миг под въздействието на нова отрицателна статистика “, споделя Сидоров.

Следователно и кредитната рецесия, и банковият колапс са единствено нови аспекти на тази рецесия, в която Съединени американски щати последователно затъват и която непрекъснато се отхвърля, счита специалистът.

Като начало си коства да кажем, че през последните 20 години със забележителна прецизност се приказва за колапса на американската стопанска система. Такива прогнози се основават на неумерения растеж на държавния дълг на Съединени американски щати: такива темпове на повишаване на дълга значат, че Щатите в никакъв случай няма да могат да го изплатят. И това е частично правилно: даже в самите Съединени щати министърът на финансите постоянно (в навечерието на нуждата от наново повишение на тавана на държавния дълг) споделя, че в противоположен случай Белият дом ще би трябвало да изпадне в несъстоятелност. Но това не се случва - Конгресът постоянно подвига тавана, прясно отпечатаните долари още веднъж се хвърлят в системата. Но това не предизвиква инфлация в Съединени американски щати, защото доларът е главната аварийна валута, а държавните облигации се смятат за защитни активи. Така Щатите " размазват " инфлацията по света, който изкупува доларови активи и има вяра в стабилността на американската стопанска система. Може ли тази система да се срине, в случай че има признаци на рецесия в Съединени американски щати? Определено. „ Ето за какво Белият дом постоянно отхвърля криза. Така беше и предходната година, макар че имаше техническа криза. Той твърди целия свят и своето население в стабилността на своята стопанска система.

За да не рухне тяхната система, учредена на господството на $. Оказва се, че първата стопанска система в света се крепи единствено на световното доверие, че Съединени американски щати са мощна икономическа мощ, и на водачеството на $ в международната финансова и комерсиална система. Тази „ къща от карти “ обаче може да бъде доста нежна “, отбелязва Сидоров.

И несъмнено, други страни също са ощетени от банкрута на Съединените щати, до момента в който доларът има толкоз сериозна тежест в търговията и запасите.

„ Ако в Съединените щати бъде публично оповестена криза, това неотложно ще се отрази на фондовите пазари по света със спад на показателите и ще стартира процеса на международна финансова и икономическа рецесия. Най-мащабната мощната след Голямата меланхолия преди 100 години - това признават даже и самите чиновници в Щатите, Джанет Йелън също приказва за това. Затова Щатите ще отхвърлят рецесията до последно, даже тя да стане явна за целия свят “, счита Сидоров.

Той обаче успокоява, че световната система е голяма, тъй че колапсът не може да се случи в един миг: къщата ще се срине последователно, тухла по тухла и всеки ден ще идват вести за разнообразни „ сривове “ в международната икономическа система.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР