Съдийската колегия избра Георги Ушев за председател на специализирания апелативен

...
Съдийската колегия избра Георги Ушев за председател на специализирания апелативен
Коментари Харесай

Шефът на специализирания апелативен съд бе избран с изключение в закона

Съдийската гилдия избра Георги Ушев за ръководител на профилирания апелативен съд. Само преди половин година, той получи болшинството от гласовете на колегията, с цел да бъде титуляр на долноинстанционния профилиран съд.

За избора, който е втори поред, с изключение на Ушев, имаше още един претендент - Румяна Илиева, която работи в апелативния профилиран съд от началото на работата му през януари 2012 година Тя беше подкрепена от петима души, осем (минималния дължим брой гласове) застанаха зад Ушев.

Решението на съдийската гилдия е следващото, което е на ръба на закона. Защото там е записано, че за ръководител на съд може да бъде назначаван магистрат от " същото или от по-високо равнище на орган на правосъдната власт ". В член 169, ал.1 е планувано, че може да се позволява изключение за предопределение на човек от по-ниско равнище, като какви са критериите, с цел да има изключение не е записано. А и практиката на съвета досега също не дава изясненост.

Някои от членовете на съвета одобриха, че изключение в тази ситуация, е че Ушев има опит като административен началник. За ръководителя на Върховния касационен съд и някои други членове на колегията това не е задоволително съображение, с цел да се одобри, че е налице хипотезата на наредбата.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР