С възгласи Червени боклуци, Оставка, Мафия Гоце в затвора, Руски

...
С възгласи Червени боклуци, Оставка, Мафия Гоце в затвора, Руски
Коментари Харесай

Срещу руската рулетка - АЕЦ Белене викат под прозорците на МС

С възгласи " Червени отпадъци ", " Оставка ", " Мафия " " Гоце в пандиза ", " Руски отпадъци ", " Продажник " и освирквания стартира митингът на Да България и Демократи за мощна България пред постройката на президентството в София. Те се оповестиха срещу рестартирането на плана АЕЦ " Белене " и построяването на Южен поток.

Част от протестиращите развяха българското и европейското знаме , а други от тях носеха дребни буренца, на които са изобразени сърп и чук.

Протестиращите смятат, че възобновяването на този " рисков, стопански неплатежоспособен и софтуерно стар план, зад което прозира двойна игра , скрепяваща ръководещата коалиция и подмолни връзки с Българска социалистическа партия, е извънредно нездравословен за българските геополитически, финансови и екологични ползи ".

Иво Мирчев разяснява за news.bg , че АБВ са проекция на съветските ползи в България и по тази причина поддържат плановете за създаване на АЕЦ " Белене " и Южен поток.

Припомняме, редом в центъра на София се организира и митинг, проведен от АБВ, в поддръжка на дейностите на държавното управление за рестарт на АЕЦ-а.

 Без АЕЦ
Без АЕЦ " Белене " сме на свещи, убеждават от АБВ

Необходима е гаранция на страната за сигурността

По думите му позицията на " Да България " и " Демократи за мощна България " е, че това са извънредно нездравословни за България планове. " АЕЦ " Белене " ще утежни външния ни дълг, безусловно неправилен план, а също така е надвиснала и нуклеарната заплаха ", сподели Мирчев и добави, че няма никаква изгода от това да се построяват тези планове в България.

На въпрос по какъв начин ще разяснява думите на някогашния ръководител на АБВ Георги Първанов, че построяването на АЕЦ " Белене " и Южен поток, ще отворят нови 55 000 работни места, Мирчев посочи, че това са цялостни нелепости.

" Ние би трябвало да отваряме нови работни места в IT секторите да вземем за пример , само че посредством построяването на тези планове външният ни дълг ще нарасне до 50% от Брутния ни вътрешен артикул ", отсече той и акцентира още един път, че това е един неправилен план.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати. Някои от тях гласят: " Румен Петков е пикльо, лъже ви! ", " АЕЦ Белене - съветска рулетка ", " АЕЦ Белене - тонове радиоактивни боклуци за българските общини, " АЕЦ Белене - изменничество " и други

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ през 2012 година Преди дни обаче персонално министър председателят Бойко Борисов се изрече в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова стартира плана в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " Атомекспо ".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ " Белене " и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на плана.

Припомняме, тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава .

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централата, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата , чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени. През октомври предходната година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план , който да се реализира с европейско финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР