Нямаме отношение към спирането на съоръженията на територията, има собственик,

...
Нямаме отношение към спирането на съоръженията на територията, има собственик,
Коментари Харесай

Държавата пред СОС: На Витоша не може да се строят съоръжения извън сегашния обхват

" Нямаме отношение към прекъсването на оборудванията на територията, има притежател, който е поел уговорката да ги стопанисва. Планът за ръководство на естествен парк Витоша не стопира реконструкциите на уреди и трасета. Ние бихме могли да се произнесем дали са възможни, или не предложенията, едвам когато получим написаните оферти. Такива не са постъпвали. Лифтовете могат да се възстановят в съществуващите трасета на " Въжените линии ". Законодателят не е планувал опция да бъде уголемен обсегът, в същия размер ", съобщи Петракиева. Тя добави, че три институции работят по напредването на актуализацията на новия проект за ръководство на Природен парк Витоша.

Разяснението от страна на страната по заплетения проблем с неработещите лифтове на Витоша и прехвърлянето на отговорности, пристигна по време на изключителното, тричасово съвещание на Столичния общински съвет, предизвикано от новината за желанието на притежателя да спре кабинковия въжен превоз от кв. " Симеоново " до хижа " Алеко " на Витоша провокира изключително съвещание на Столичния общински съвет. На него прозвучаха взаимни упреци от днешни и предходни ръководещи кой е отговорен, че софиянци нямат нито един работещ въжен превоз от общо три. Кметът Васил Терзиев предложи да образува краткотрайна комисия в СОС, която да се концентрира единствено върху казуса с Витоша, като даде обещание той да излъчи в нея един представител на общинската администрация.

" От доста години имаме проблем с достъпа до планината, от три работещи лифта, сега са нула. Много хора имат отношение към това. Мен въпросът, който ме вълнува, е какво можем да създадем дружно, с цел да решим този проблем, плюс законодателната, с цел да може нещо, което 17 година ни е пречело, да го махнем, без значение каква е историята на казуса. Общината още веднъж да бъде част от тези уреди ми се желае. Да има път те да бъдат 100% благосъстоятелност на общината. За да може ползите на софиянци да бъдат предпазени. Да има мисъл, не половин въжен превоз, не един въжен превоз. Не да вършим лифтове без идея, които потеглят от нищото и свършват в нищото ", сподели Терзиев на изключителното съвещание.

" Надеждата ми е, че около всичкото политическо говорене ще успеем да намерим решение на този проблем ", прикани той общинарите. " Казусът е извънредно комплициран, има доста забъркани и в случай че няма съсредоточено изпитание от всички ни, ще продължим да го дъвчим. Да има проект и довеждаща инфраструктура до спортните оборудване, предлага още Терзиев.

Снимка: БТА

Той незабавно беше окуражителен от председателката на БСП-София Диана Тонова. " Много се веселя, че сте стигнали до извода, че повече община и повече страна е в интерес на публичния интерес, тъй като това е теза, която би трябвало да развиваме ", акцентира тя. И Тонова, и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация обаче попитаха къде са документите и числата, които да разискват, като акцентираха, че другояче е единствено предизборно говорене.

" Няма документи, няма цифри, най-малкото трябваше да поканите представител на Природен парк Витоша, в случай че в действителност искахте да вършим някаква работа. Искате да покриете абсурда с кеша ", упрекна общинският консултант.

Пререканията бяха най-емоционални сред ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, които взаимно се упрекваха кой какво е направил и не е направил по време на своето ръководство за лифтовете на софиянци. 

" Получихме информация, че притежателят на лифтовете на Витоша е решил да прекрати активността на Симеоновския въжен превоз. С това той нарушава концесионния контракт. След това стартира политическото говорене на кмета на София Васил Терзиев, на " Спаси София ", на " Продължаваме Промяната ". За това през днешния ден пожелахме да има изключителна сесия. За следващ път Терзиев и екипът му не си е приключил работата ", съобщи Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

Борис Бонев от ПП-ДБ -Спаси София отвърна: " Симптоматично е, че двамата съществени отговорници за обстановката, в която сме изпаднали през днешния ден, не се появиха. С това ясно обявиха, че явно ги е боязън, не желаят да носят отговорности. Тези хора си имат имена - Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова ".

Заради обстоятелството, че на съвещанието са били поканени Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, като някогашни кметове, от ГЕРБ съзряха само търсене на предизборни дивиденти от страна на съперниците.

" Опитът на притежателя на лифтовете да стопира лифтове, да мрънка, че му пречи нещо да ги оперира не от през днешния ден и не е вест. Това не е вест, както не е вест мрънкането на актуалната администрация и ръководещата група в СОС, че все някой различен им е отговорен, с цел да вършват някаква работа ", разяснява Прошко Прошков от ГЕРБ.

Групата на партията в СОС предложи договорът с " Витоша ски, която стопанисва лифтовете, водещи до Витоша, да бъде прекратен, а компанията да заплати неустойки по него и въпросът да бъде издигнат пред Надзорния съвет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ).

Иван Сотиров пък заключи, че следим " правосъден спор " при някогашната сглобка и прикани час по-скоро да спре протестът на проекта за ръководство на естествен парк Витоша.

Снимка: БТА

" Изпадаме в амнезия някои от партиите ", означи по адрес на спорещите социалистката Диана Тонова, която в един глас с Контрера от Вътрешна македонска революционна организация попита: " Забравяме, че органът, който управлява осъществяването, е надзорният съвет на Агенцията за приватизация. Имаме ли мнение на следприватизационния надзор на организацията по приватизация? Какво разясняваме - обстоятелства или изявления? " Шефът на транспортната комисия Иван Таков пък съобщи, че ще направи преднамерено съвещание по тематиката.

" Зам.-кметът по правни въпроси има ли разбор за естествения парк и зам.-кметът по строителството също? Хубаво е да се гледа обратно за отговорност, само че да гледаме и напред, тъй като, в случай че гледаме единствено обратно, ще катастрофираме и напред ", включи се в полемиката и Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

А до момента в който съветниците спореха по проблема, се оказа, че документи за прекъсването на Симеоновския въжен превоз и за каквито и да е други планове няма подадени от вложителя " Витоша ски ". Това потвърдиха представителите на Агенцията по горите и Дирекцията за ръководство на Природен парк Витоша. И юристът на организацията, и зам.изпълнителният шеф Анна Петракиева подчертаха, че няма по какъв начин който и да е да строи уреди и площадки отвън настоящия размер и обсег за спортни уреди. 

В същото време, до момента в който съветниците дискутираха ориста на лифтовете на Витоша, от приватизатора им
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР