СподелиНа Курбан Байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на

...
СподелиНа Курбан Байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Сподели
На Курбан Байрам мюсюлманите вършат всичко допустимо да оказват помощ на всички хора, без значение от каква вяра и етнос е индивидът, да подадат ръка на всички, които имат потребност, сподели пред Българска телеграфна агенция основният мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи. Защото Байрам е Байрам за всички, акцентира той.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва сред 16-19 юни, чества се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и по тази причина празникът няма непрекъсната дата и всяка година се измества напред с 10 дни по отношение на миналата, се показва в информация от отдел „ Справочна “ на Българската телеграфна организация (БТА). В първия празничен ден се отслужва обичайна молитва, наречена “байрам намаз ”, в която вземат участие единствено мъже, се отбелязва още в справката.

Този празник е обвързван с тестването на двама пратеници – Ибрахим и синът му Исмаил, описа основният мюфтия на доктор Мустафа Хаджи.

„ Ибрахим сънува, че Аллах му повелява да принесе в жертва сина си. Не е лесна работа човек да принесе в жертва детето си. Но той е предан напълно на Всевишния и знае, че това, което се желае от него, е вярно. Разказва съня си на Исмаил и му споделя „ Не мога да го направя, в случай че ти нямаш единодушие “. Исмаил дава отговор: „ Направи това, което ти е повелил Аллах “, описа основният мюфтия.

Двамата излизат отвън мястото, където живеят. Когато пратеникът Ибрахим е понечил да извърши жертвоприношението, вижда, че ножът не реже. Аллах изпраща един овен, който по-късно пратеникът Ибрахим принася като жертвоприношение. Оттогава до през днешния ден това жертвоприношение продължава, уточни основният мюфтия.

Курбанът е искреността на пратеника Ибрахим, сподели основният мюфтия, в отговор на въпроса „ Какво символизира курбанът? “

Второ – това е самоотвержеността на Исмаил, уточни още основният мюфтия и продължи: „ Третото нещо, което е доста значимо, това е, че човешкият живот е ненарушим. Аллах желае да ни покаже „ Аз ви повелявам, с цел да ви изпитам, обаче не забравяйте, че убийството и похищението към човешкия живот е неразрешен. Заедно с това неразрешено е човек да подценява достолепието и достойнството на някого “.

В дните на Курбан Байрам се извършва и поклонението хадж в Мека, описа доктор Мустафа Хаджи. Това е ибадет (богослужение), който е един от стълбовете на исляма. Думата „ хадж “ значи посещаване, разясни основният мюфтия.

Всяка година на деветия ден от месец Зилхиддже хаджиите се събират на Арафат и насочат дуа (молитва), разкайват се пред Аллах и желаят помилван, описа той.

Първият ден на Курбан Байрам е кулминационната точка на поклонението хадж. Хаджиите се завръщат от Арафат. Остават една вечер в Мюзделифе, по-късно се връщат на Мина. Замерят алегорично шейтана (сатаната) с камъни, колят курбани и излизат от „ ихрам “, разясни още той.

„ Най-напред поисквам войните, насилието на всички места по света да спрат. Течащата кръв на всички места да спре. Защото, както към този момент казахме, една от задачите на курбана е да покажем, че човешкият живот е скъп “, насочи като благопожелание основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи.

Аллах да бъде удовлетворен от всички, да направи цветущ Байрама на всички, да оказва помощ и направлява всички хора, пожела още основният мюфтия.

За традициите на празника и приготовленията вкъщи описа туристическият гид на столичната „ Баня Баши “ джамия Емине Сечкина.

„ Празникът стартира доста рано сутринта, още преди изгрев слънце. Домакинята изпраща брачна половинка и синовете си в джамията и стартира да подготвя празничната софра “, уточни Емине Сечкина.

Тя описа, че месото на курбана се разделя на три елементи. „ Едната част домакинята оставя за фамилията си, втората част се отделя за близки и родственици, а третата част се раздава на нуждаещите се “, разясни Сечкина.

Има традиция при мюсюлманите в България, съгласно която децата обикалят домовете, поздравяват домакинята за празника и тя ги черпи с бонбони, описа тя.

„ В родопския край, това се случва на деня преди самия празник Курбан Байрам, на деня Арафа. Децата се събират на площада на селото и стартират да обикалят къщите, събират лакомства от по-възрастните дами, които са ги приготвили като подарък за всяко детенце. В други краища на страната това се случва на първия ден от Курбан байрам “, посочи Емине Сечкина.

Лидерът на Движение за права и свободи Делян Пеевски поздрави мюсюлманската общественост у нас по случай празника Курбан Байрам.

„ Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Обръщам се към вас в благословените дни на светлия празник Курбан Байрам.

Честитя ви този огромен празник и ви искам здраве, берекет и разцвет във всички инициативи.

В тези дни, които символизират помиряването и опрощението, искам мир и съгласие на всички вас и вашите фамилии.

Изразявам своята откровена признателност за това, че дружно успяхме да реализираме доста положителни резултати на одеве отминалите избори и имам вяра, че дружно ще успеем да работим за постигането на по-добър и по-сигурен живот за хората в България.

Честит Курбан Байрам! “, написа той в писмо до медиите.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР