Бум на летните инфекции в странатаСериозен ръст на чревните инфекции

...
Бум на летните инфекции в странатаСериозен ръст на чревните инфекции
Коментари Харесай

Бум на летните инфекции в страната

Бум на летните инфекции в страната
Сериозен растеж на чревните инфекции в България регистрира статистиката на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Болните от гастроентерит у нас са съвсем 1000 повече по отношение на същия интервал на предходната година.
Над 3300 души с чревни вируси са регистрирани в България.
Само за една седмица от стомашните вируси, които са изключително известни през лятото, публично са се разболели 229 души.
Салмонела и дизентерия също са измежду регистрираните летни инфекции.
От началото на годината в страната са регистрирани 15 случая на дизентерия. Скорост набират и чревните ешерихиози, – остри инфекциозни болести, които се предизвикват от бактерията Escherichia coli. От началото на годината в страната са регистрирани 111 случая на по този начин наречените ешерихиози. За същия интервал през миналата година са регистрирани 56 случая.
Така наречените летни грипове
нямат нищо общо с класическия грип, който всекидневно върлува в студените месеци. Те нормално протичат с гадене, повръщане, диария и висока температура. Този вид инфекции са рискови за дребните деца, тъй като водят до бързо обезводняване. Когато става дума за стомашно-чревно неразположение, е значимо родителите да стартират навреме оводняване, защото дехидратацията е най-честата причина за хоспитализация. Детето би трябвало да пие постоянно и по малко вода, разтвори за рехидратация и билкови чайове, изясняват експертите.
Болното дете би трябвало да бъде неотложно прегледано от доктор,
в случай че са налице няколко признака, написа Телеграф.

Те би трябвало да бъдат алена тревога за родителите. Малчуганът би трябвало да иде на обзор при педиатър, в случай че има някои от следните недоволства – диарични изхождания над 7-8 за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа и температура над 38 градуса, неповлияваща се от лекарства. Малкият пациент се нуждае от обзор и в случай че има мощно главоболие и изнемощялост, отвод от игра, банкет на течности, както и сухи напукани устни.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР