Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в

...
Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в
Коментари Харесай

Румен Радев на официално посещение в Черна гора

Д ържавният глава Румен Радев идва през днешния ден на публично посещаване в Черна гора по покана на черногорския си сътрудник Яков Милатович.

Днес той ще бъде посрещнат публично в Подгорица с шпалир от гвардейци и алена пътека.

Утре българският президент и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и брачната половинка му Милена Милатович с публична гала, която ще се състои в президентския замък „ Плави дворац “ в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „ на четири очи “ и ще управляват пленарните диалози сред публични делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат взаимна конференция. 

В рамките на визитата българският държавен глава ще организира срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с ръководителя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на диалозите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат тематики, свързани с следващо задълбочаване и подсилване на двустранното съдействие в сфери от съвместен интерес, както и поддръжката за напредъка на Черна гора в процеса на присъединение към Европейски Съюз.

На 2 август 2006 година в София тогавашният заместител министър-председател и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на външните работи на Черна гора Миодраг Влахович подписват взаимно официално съобщение сред държавните управления на двете страни за определяне на дипломатически връзки сред България и Черна гора.

Последното публично посещаване на българския президент в Черна гора е на 27 юни 2023 година на Среща на върха на държавните и държавни ръководители на страните участници в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по покана на президента Яков Милатович.

Последните публични двустранни визити на президентите на двете страни са надлежно на 20 февруари 2023 година, когато тогавашният черногорски президент Мило Джуканович е на публично посещаване в София и на 11-12 юли 2022 година, когато Румен Радев е на публично посещаване в Черна гора.

* Вижте и това видео от архива ни:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР