С ръка върху здрав монголски кон, американският министър на отбраната

...
С ръка върху здрав монголски кон, американският министър на отбраната
Коментари Харесай

Пентагонът срещу Китай и Русия пое юздите на здрав монголски кон

С ръка върху здрав монголски кон, американският министър на защитата Марк Еспер се базира на името на един от великите войни на Америка, до момента в който се стреми да укрепи военните връзки сред Съединени американски щати и Монголия, народна власт, затисната в пясъците сред Русия и Китай, оповестява АП.

" Бих желал да кръстя този добре изглеждащ кон Маршал, на ген. Джордж Маршал ", изяснява Еспер по време на обичайната гала в Министерството на защитата на Монголия.

Посещението на Еспер в Улан Батор, третото ангажиране на Съединени американски щати с Монголия през последните седмици, акцентира основната роля в новата тактика за защита на Америка, която показва Китай и Русия като предпочитани противници.

С малко над 3 милиона души население, ситуирани на повърхност, двойно по-голяма от Тексас, Монголия поддържа на независимостта си от Пекин и Москва, като усилва връзките си с други международни сили, в това число Съединени американски щати, описвайки Съединени американски щати като " трети комшия ".

По време на пътуването си през Азиатско-Тихоокеанския район Еспер дава да се разбере, че противодействието на нападателните и дестабилизиращи действия на Китай в района е главен приоритет на администрацията.

" Трябва да сме наясно, че се пробват да влязат в доста от тези страни ", разяснява Еспер пред кореспонденти, пътуващи с него до Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Монголия тази седмица.

Той добавя, че Съединени американски щати работят за построяването на връзки с основни страни в Индо-Тихия океан, които споделят полезности и зачитат взаимния си суверенитет, " без значение дали това е пътешестване до Монголия, Виетнам, бъдещо пътешестване, Индонезия, други страни, които съгласно мен са основни. "

Спирката му в Монголия е по-малко от 24 часа, само че Еспер изясни на сътрудника си министър на защитата Нямагин Енхболд, че му дава " опция да прегледа разнообразни способи, по които можем да укрепим връзките " сред двете страни.

Докато стои отвън министерството, единствено на няколко крачки от огромна скулптура на известния създател на Монголия Чингис Хан, Еспер споделя история за ген. Маршал, който дисциплинира един от своите бойци, когато блъснал твърдоглав монголски кон.

Маршал, споделя Еспер, се отнася с огромно внимание към конете, а преди малко получилият име кон - Маршал се прозява и се изправя търпеливо, до момента в който Еспер го тупа по врата. " Той е благополучен ", добавя Еспер. " Харесва му името. " Еспер също подари на гледача на коня одеяло за седло, украсено с името и знака на остарялата армия на американската войска.

Конете, които се отглеждат за устойчивост, постоянно остават в Монголия, а традицията повелява да ги кръщават на нещо, което считат за значимо. Миналата седмица монголското държавно управление подари кон на 13-годишния наследник на президента Доналд Тръмп, който той кръсти - Победа.

Предишен началник на Пентагона Чък Хейгъл се снабди с монголски кон при визитата си през 2014 година, а по-късно министърът на защитата Доналд Рамсфелд получи подобен, когато посети страната през 2005 година

Пътуването на Еспер е първото на началник на Пентагона след Хейгъл и то идва по петите на посещаване в Белия дом предходната седмица от президента на Монголия Халтма Батулга, първото от 2011 година Освен това съветникът по националната сигурност Джон Болтън посети Монголия през юни.

Еспер съобщи, че няма съответни цели с визитата си, включващи по какъв начин тъкмо Пентагонът може да разшири военното си съдействие с Монголия. Вместо това той изясни, че желае да построи по-силни взаимоотношения на високо равнище в защитата.

Бюджетът на Държавния департамент за 2019 година за задгранични интервенции категорично обрисува значимостта на Монголия, като показва, че главните цели на помощта на Съединени американски щати са " да се подсигурява, че Съединени американски щати остават желан сътрудник пред географските съседи Русия и Китай ".

И до момента в който администрацията на Съединени американски щати упорства, че Америка не желае от нациите да избират сред Съединени американски щати и Китай, Еспер изяснява: " Трябва да можем да се конкурираме с тях. "

Висш американски представител разяснява, че Съединени американски щати се стремят да разширят съдействието си в региона на защитата и разузнаването с Монголия, отбелязвайки, че местоположението ги прави идеални за подслушване на постове и мониторингови станции към двата съперника на Съединени американски щати.

По време на войните в Ирак и Афганистан монголските войски непрекъснато са забележима мощ, постоянно осигурявайки сигурност в американските уреди. Нацията към момента има над 200 военнослужещи в Афганистан.

В допълнение, американските войски постоянно организират образование в студено време в Монголия. А през юни американските и монголските сили участваха в годишното военно обучение на " Хан Куест " с акцент върху мироопазване и други образования за оперативна съгласуемост.

По-общо, Монголия желае да ускори търговията си със Съединени американски щати и това е основна тематика, когато президентът Батулга се срещна с президента Тръмп предходната седмица. Страната се стреми да диверсифицира комерсиалните си потоци, защото Китай изкупува над 85 % от износа на Монголия.

Съединени американски щати се интересува от икономическите запаси на Монголия, в това число редкоземни метали и кашмир. По-голямата част от суровия кашмир от Монголия се приключва в Китай, което провокира интерес да се откри различен пазар, който да ускори конкуренцията.

Съединени американски щати желаят да оказват помощ на Монголия да разшири достъпа си до трансибирския газопровод, като по този метод ще разреши маршрут за транспорт на артикули на Запад, друг от Китай. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР