С натрупването на снега от Българското дружество за защита на

...
С натрупването на снега от Българското дружество за защита на
Коментари Харесай

Как хранилките спасяват пойните птици през зимата

С натрупването на снега от Българското сдружение за отбрана на птиците припомнят, че хората елементарно могат да оказват помощ на дивите пойни птицив студа.

Предлагането на храна на птиците през зимните месеци е в основата на акцията им " Зрънце обич ".

През зимните месеци на птиците също им е студено, също така им е мъчно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Активистите приканват да сложим хранилка със недопечен слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка. Храната, богата на мазнини, е значима за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават да ни радват с хубостта и жизнерадостта си в снежните дни.

 Как хранилките избавят пойните птици през зимата
© Българско дружество за защита на птиците

Целта на акцията " Зрънце обич " е освен да помогне на дребните крилати жители на парковете и градините в сериозните за тях зимни дни, само че и да подтиква хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата.

Всеки може да означи хранилката си на интерактивна карта на уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците, където близо 2000 души от цяла България към този момент са обозначили своята грижа за природата.

Голям, наследник, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и доста други типове ще дохвърчат ежеминутно до хранилката, изясняват еколозите. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще стартират да идват постоянно и ще стават от ден на ден и повече. Важно е хранилката да не остава празна, тъй като птиците разчитат на семената в нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР