Мнението на Дуракович и други босненски политици и анализатори бе

...
Мнението на Дуракович и други босненски политици и анализатори бе
Коментари Харесай

Ако президентът на Република Сръбска обяви независимост от Босна, до час ще избухне война

Мнението на Дуракович и други босненски политици и анализатори бе поместено в материал на " Велт ", отдаден на проекторезолюция за геноцида в Сребреница и заканите на Додик, че ще разгласи самостоятелност на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, в случай че резолюцията бъде призната.

Този месец в Организация на обединените нации бе показана проекторезолюция, която приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Сърбия, както и нейните съюзнически в Организация на обединените нации страни, не признават геноцида и са срещу приемането на резолюцията. Насроченото за 2 май съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, на което се очакваше гласоподаване по препоръчаната резолюция, бе отсрочено.

" Политиката на геноцид към момента продължава в Република Сръбска ", уточни пред " Велт " председателката на съдружие " Майките на Сребреница " Мунира Субашич, която е изгубила при клането петима членове на своето семейство. По думите ѝ е извънредно време да се спре с отричането на геноцида и възхвалата на военните закононарушения.

" Велт " отбелязва, че Германия е едната от двете страни, показали резолюцията в Общото заседание на Организация на обединените нации. Берлин се надява, че резолюцията ще бъде призната, само че съперниците на резолюцията заплашват с ескалация на напрежението в района, отбелязва още изданието.

Вестникът напомня, че президентът на Република Сръбска Милорад Додик заплаши, че ще разгласи самостоятелност от Босна и Херцеговина, в случай че резолюцията за Сребреница бъде призната. Това значи, че сърбите ще се отдръпват от всички процеси по взимане на решения на ниво Босна. " Велт " отбелязва, че решението на Додик е подкрепено от съветския президент Владимир Путин.

" Ако Додик разгласи самостоятелност, до час тук ще избухне война ", сподели един от двамата вицепрезиденти на Додик - Чамил Дуракович. Той добави, че е обезпокоен, само че не може да реализира нищо, с изключение на да предизвестява.

Германският вестник отбелязва, че Босна и Херцеговина е най-крехката страна в района и все още е в най-тежката рецесия от разпадането на Югославия.

" Всеки спор тук би могъл да провокира неконтролируем пожар, като през деветдесетте ", написа " Велт ".

Външният министър на Босна Елмедин Конакович разяснява пред вестника, че съгласно него Сърбия дестабилизира Босна и Херцеговина. Той дефинира като " шокираща " реакцията на сръбския президент Александър Вучич на резолюцията за Сребреница.

" Германия би трябвало да окаже по-голям напън ", съобщи Конакович и добави, че немското държавно управление може да употребява икономическото си въздействие върху Сърбия.

Политическата конструкция на Босна е известна като една от най-сложните в света. Съставена е от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР