Всяка година в четвъртък или събота през Страстната седмица се

...
Всяка година в четвъртък или събота през Страстната седмица се
Коментари Харесай

Ето какво да направите със старото великденско яйце

Всяка година в четвъртък или събота през Страстната седмица се боядисват великденските яйца. 

Легендите за яйцето 

Яйцето е знак на началото на живота, тъй като от него се ражда дребното пиленце. Съществуват данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да подготвят червени пасхални яйца.

Традицията да се боядисват яйца е обвързвана най-много с легендата за яйцето, което Мария Магдалена подарява на император Тиберий. Мария Магдалена е имала опция да се срещне с императора и като подарък му носи алено яйце. Според друга версия императорът се усъмнява във вестта за Възкресението и казва 

“Както яйцето от бяло не може да стане алено, по този начин и мъртвите не възкръсват ". Тогава става знамение - бялото яйце стартира да почервенява. 

Първото боядисано яйце

Първото яйце постоянно е алено - знак на пролятата кръв на разпнатия Христос. След като изстине яйцето, с него се прави кръст на челата на децата, както и на всички останали членове, с благопожелание за здраве през годината. Първото яйце е знак на здраве, благоденствие и благополучие за фамилията. То се отделя встрани, не се яде като останалите яйца. Поставя се пред фамилната икона на мястото на миналогодишното първо алено яйце. 

А какво се прави със остарялото яйце? 

Ето най-популярните традиции от другите краища на България. 

* Поставя се на кръстопът 

Старото яйце се носи на кръстопът, кръстовище и се чупи в земята. Вярва се, че в случай че яйцето не се е развалило и не излъчва мощен противен мирис, идната година ще е благополучна. Ако яйцето не е запазило своята целокупност и има противен аромат, на фамилията ще са нужни доста повече старания за реализиране на задачите и триумфите през идната година. Ако черупката е останала празна - и къщата ще е празна. 

* Пуска се в реката 

След като се гадае по остарялото яйце, остатъците от него се изхвърлят в река. Течащата вода се счита за знак на оттичане на всичко неприятно и метод за филтриране. Така се отмива злото и се отварят вратите на дома за здраве и шанс. 

* Хвърля се през рамо 

Ако в обитаемото място няма река, яйцето се хвърля през рамо по време на пороен дъжд. Вместо течащата вода, дъждът ще отмие злото и неприятната сила.

* Заравя се в градината 

В някои елементи на България остарялото яйце се заравя в градината за благодат. Това вярване е обвързвано с времената, в които земята е изхранвала хората. 

* Дава се на кокошките 

В други региони миналогодишното яйце се дава на кокошките, с цел да снасят повече е да са здрави.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/ne-hvyrljajte-staroto-velikdensko-jajce-eto-za-kakvo-se-polzva-news_2210157.html © Actualno.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР