Неотдавна с един мой колега се оплаквахме от процеса на

...
Неотдавна с един мой колега се оплаквахме от процеса на
Коментари Харесай

Това умение ще ви помогне да запаметите всичко за 20 минути

Неотдавна с един мой сътрудник се оплаквахме от процеса на стареене, както и от неизбежно възходящите компликации при запомнянето на нещата като цяло. Това става изключително неприятно когато се окаже, че единствено след два дни сте не запомнили цялата информация от дадена конференция или обучителен семинар.

Но тогава сътрудника ми сподели за кривата на забравяне на Ебингхаус - 100-годишна формула, създадена от немския психолог Херман Ебингхаус, който е пионер в пробното проучване на паметта. Напоследък той още веднъж добива известност, а неговата формула се популяризира и ползва в колежите като инструмент, който оказва помощ на студентите да запомнят лекционния материал. Университетът във Ватерло да вземем за пример изяснява кривата на уеб страницата Campus Wellness и дава насоки за това по какъв начин да се ползва. Преподавам в университета в Индиана и по време на часовете един студент ми загатна, че я употребява като помощно средство за учене. Заинтригуваме и взех решение и аз да я употребявам – само че за това малко по-късно.

Кривата на забравянето разказва по какъв начин резервираме или губим информацията, която постъпва към нас, като за основа на модела се употребява случайна едночасова лекция. Кривата е в най-високата си точка (най-много непокътната информация) незабавно след лекцията. Ако не извършите нищо с наученото, един ден по-късно сте не запомнили сред 50 и 80 % от информацията.

До 7-ия ден този % ерозира до към 10 % непокътната информация, а до 30-ия информацията на практика е изчезнала (запазени са единствено 2-3 процента). След това, без никаква интервенция, евентуално ще би трябвало да започнете от нулата.

Моят опит демонстрира, че това е тъкмо по този начин.

Но тук идва невероятната част - какъв брой елементарно можете да обучите мозъка си да обърне хода на кривата.

Само с 20 минути работа ще запомните съвсем всичко, което сте научили.

Това е допустимо с помощта на практиката на така наречен разпределени шпации, при които се връщате към еднакъв материал и го обработвате още веднъж, само че по доста характерен метод. По този метод ви е належащо все по-малко време, с цел да извлечете информацията от дълготрайната си памет, когато тя ви е нужна.

Формулата на Ебингхаус изисква да отделите 10 минути за ревизиране на материала в границите на 24 часа, откакто той е достигнал до вас (това ще увеличи кривата още веднъж до съвсем 100 % запаметени данни). Седем дни по-късно отделете пет минути, с цел да " реактивирате " същия материал и да повишите кривата още веднъж. На 30-ия ден мозъкът ви се нуждае единствено от две до четири минути, с цел да " реактивира " изцяло същия материал и още веднъж да увеличи кривата.

Така общо 20 минути, вложени в обзор на избрани шпации, и воала, месец по-късно към този момент сте запомнили напълно този извънреден семинар. След това ежемесечните прегледи от единствено няколко минути ще ви оказват помощ да поддържате знанието за материала свежо.

Ето какво се случи, когато го пробвах и аз.

Изпробвах съответната формула. Изнесох основна тирада на една конференция и съумях да взема присъединяване и в две други едночасови основни речи на конференцията. За едната от лекциите не си водих никакви бележки и, несъмнено, месец по-късно не можех да си спомня нищо от нея.

За втората лекция си водих доста мемоари и следвах формулата за разпределени шпации. Месец по-късно си спомнях съвсем целия материал! И при положение, че се чудите, и двете лекции бяха еднообразно забавни за мен - разликата беше в обръщането на кривата на забравата на Ебингхаус.

Така че изводът тук е, че в случай че желаете да запомните наученото от забавен семинар или лекция, не се опитвайте да запомните информацията по този начин, като че ли се готвите за изпит. Това може и да е работило в студентските ви години, само че от него няма смисъл. Просто инвестирайте 20 минути от своето време, с цел да освежавате знанията си от време на време. И месец по-късно мозъкът ви ще е запазил цялата информация.

Автор: Скот Мауц; източник: getpocket.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР