Специалисти по храненето от университета на Чжъцзян, Китай, откриха възможна

...
Специалисти по храненето от университета на Чжъцзян, Китай, откриха възможна
Коментари Харесай

Свързаха редовното консумиране на пържени храни с тревожност и депресия

Специалисти по храненето от университета на Чжъцзян, Китай, откриха допустима връзка сред честата консумация на пържени храни и нарасналите равнища на тревога и меланхолия при хората. 

Резултатите от проучването, което е анализирало здравните досиета на 140 728 души, са оповестени в изданието.

Изследователският екип отбелязва, че предходни изследвания са открили връзки сред западните модели на хранене и проблемите с психологичното здраве. Подозирайки, че най-малко някои от доказателствата могат да бъдат проследени до честата консумация на пържени храни, екипът съпоставя процентите на докладваните тревога и меланхолия с хранително държание, което включва честа консумация на пържени храни.

Те откриват, че хората, които оповестяват, че ядат доста пържени храни, е по-вероятно да бъдат диагностицирани признаци на тревога и/или меланхолия. По-конкретно те откриват, че признаците се усилват с сред 7 и 12 % при тези, които оповестяват, че употребяват такива храни, и че най-големият риск, наподобява, е обвързван с потреблението на пържени картофи.

За да откри за какво потреблението на сходни храни може да усили вероятността от психологични проблеми, екипът изолира акриламид, органично кристално съединяване, което е разтворимо във вода. То е токсично и се образува по време на процеси на готвене при висока температура (печене, печене на скара и пържене) в огромен брой храни.

Учените изследват въздействието на акриламида върху риби данио и откриват, че той понижава желанието им да изследват нови територии и лимитира общителността им, което е симптом на скототаксис и тигмотаксис - държание на рибите, за което се счита, че е сходно с тревогата и депресията при хората. Те също по този начин откриват, че потреблението на акриламид понижава експресията на tjp2a, за която е открито, че играе роля в пропускливостта на кръвно-мозъчната преграда.

Изследователският екип допуска, че е нужна още работа, с цел да се потвърди дефинитивно, че честата консумация на пържени храни води до проблеми с психологичното здраве - те признават, че е допустимо хората от изследваната от тях група данни да са консумирали повече пържени храни, тъй като са страдали от тревога или меланхолия.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР