Учените използваха космическия телескоп TESS, за да открият нова планета,

...
Учените използваха космическия телескоп TESS, за да открият нова планета,
Коментари Харесай

Откриха нова земеподобна планета СНИМКА

Учените използваха галактическия телескоп TESS, с цел да открият нова планета, сходна на Земята, ситуирана на 40 светлинни години. По галактически стандарти това е близко разстояние. Учените имат вяра, че този свят може да бъде населен. Резултатите от проучването са оповестени в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо общество, пише Space.

Новата планета, която има съвсем същия диаметър като Земята, е наречена Gliese-12 b. 

Предполага се, че новият свят е скалиста планета и може да има земен състав. Но най-важното е, че планетата се върти към звездата в по този начин наречената обитаема зона. Това значи, че има условия за битие на течна вода на планетата и много умерена температура. А това значи, че планетата евентуално може да бъде обитаема.

Но Gliese-12 b орбитира прекомерно покрай своята звезда. Неговият орбитален интервал е единствено 12,8 земни дни. Звездата алено джудже обаче е доста по-малка и доста по-хладна от Слънцето. Освен това тази звезда няма мощна интензивност и не излъчва прекомерно мощни потоци радиация.

Учените са открили, че Gliese-12 b получава към 85% от радиацията, която Венера получава от Слънцето. И все пак температурата на планетата съгласно учените е почти 42 градуса по Целзий. За съпоставяне температурата на Венера е 464 градуса по Целзий. Учените също считат, че новият свят получава почти 1,6 пъти повече радиация от своята звезда, в сравнение с Земята получава от Слънцето. Средната температура на нашата планета е към 15 градуса по Целзий.

Учените към момента остават внимателни оптимисти за евентуалното население на планетата Gliese-12 b. Факт е, че към момента не е известно дали има атмосфера. Това е значим фактор, от който зависи дали тази планета може да бъде подобаваща за живот. Например, Венера също се намира, сходно на Земята, в обитаемата зона на Слънцето, само че това е свят с пъклен условия.



Сравнение на евентуалните размери на планетата Gilese 12 b с размера на Земята. Показан е и другият евентуален външен тип на планетата според от това дали има атомосфера и каква е тя / Снимка: NASA

Авторите на проучването допускат, че планетата може да има атмосфера, въпреки и разредена. Но в действителност неналичието на плътна атмосфера е добър знак за евентуален извънземен живот там.

Учените споделят, че 42 градуса по Целзий е междинната температура за планета без атмосфера, само че в случай че има атмосфера, междинната температура може да е по-ниска.

Сега е належащо тъкмо да се дефинира съществуването на атмосфера на планетата Gliese-12 b и нейния химичен състав, което ще даде улики дали този свят е подобаващ за живот или не. За задачата учените ще употребяват галактическия телескоп Webb.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: NASA
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР