Един човек загина, а няколко бяха ранени след тежка турбуленция

...
Един човек загина, а няколко бяха ранени след тежка турбуленция
Коментари Харесай

Защо се появява турбуленцията и колко е опасна?

Един човек почина, а няколко бяха ранени след тежка турбуленция по време на полет от Лондон до Сингапур. Самолетът претърпя ненадейно рухване, което изстреля хора и предмети в кабината, което принуди водача да кацне спешно в Банкок, Тайланд, тази седмица.
Какво е турбуленция и какво я предизвиква?
Хората, които постоянно пътуват със аероплан са наясно с вероятните неочаквани разтърсвания на борда, които от време на време могат даже да изместят самолета или да причинят неочаквана смяна във височината.

Повечето турбуленции пораждат в облаци, където има възходящи и низходящи ветрове, съгласно Саймън Кинг от BBC Weather, някогашен офицер от RAF.

Повечето от тях ще бъдат относително леки, само че при по-големи облаци - като купесто-дъждовния мълниеносен облак - безредните придвижвания на въздуха могат да причинят умерена или даже мощна турбуленция.

Има различен вид турбуленция, наречена турбуленция „ чист въздух “ – която, както подсказва името, е безоблачна и не може да се види. Това е доста по-проблематично, защото е доста мъчно да се открие.

Този вид турбуленция се случва към струйния поток, бързо течаща „ река “ от въздух, която нормално се намира на 40 000-60 000 фута, споделя авиационният учен и търговски водач Гай Гратън.
Колко рискова е турбуленцията?
Самолетите са проектирани да устоят на извънредно тежки метеорологични условия, споделя, Гратън, доцент по авиация и околна среда в университета Кранфийлд.

Малко евентуално е турбуленцията в миналото да унищожи аероплан “, прибавя той.

Въпреки това турбуленциите не са най-хубавото нещо, което може да се случи на самолетите, тъй че водачите се пробват да ги избегнат оптимално.

Експертите споделят, че при рискови сюжети турбуленцията може да аргументи структурни вреди на самолета заради това какъв брой мощни могат да бъдат ветровете.

Силната турбуленция може да бъде рискова за пасажерите във въздуха заради мощното придвижване, което може да аргументи, което може да изхвърли всеки, който не носи защитен колан, през кабината. Но специалисти по авиационна сигурност споделят, че смъртните случаи и пострадванията вследствие на турбуленция остават необичайност.

Джон Стрикланд, авиационен специалист, сподели, че пострадванията от мощна турбуленция са „ относително редки “ в подтекста на милионите полети, които се правят.

Националният съвет за сигурност на превоза на Съединени американски щати съобщи, че е имало 163 „ съществени пострадвания при турбулентност “ на основани в Съединени американски щати самолетни компании сред 2009 година и 2022 година - приблизително към 12 на година.
Зачестяват ли турбуленциите?
Някои откриватели считат, че изменението на климата е направило турбуленцията по-вероятна. Миналата година учени от университета Рединг в Обединеното кралство откриха, че мощната турбуленция се е нараснала с 55% сред 1979 година и 2020 година по типично претрупан северноатлантически маршрут.

Те отдават нарастването на измененията в скоростта напразно на огромна надморска височина заради по-топъл въздух от въглеродни излъчвания.

Гай Гратън допуска, че се сблъскваме с турбуленция повече, добавяйки, че друга причина за това може да е фактът, че летим повече. Това значи, че небето е по-натоварено, което прави решението на водача да избегне турбуленцията по-трудно, защото би трябвало да поддържа безвредно минимално разстояние от другите самолети в региона.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР