Странните дупки в повърхността на съседната ни планета може би

...
Странните дупки в повърхността на съседната ни планета може би
Коментари Харесай

Мистериозна дупка на Марс може да е бъдещият дом на астронавтите

Странните дупки в повърхността на прилежащата ни планета може би един ден ще обезпечат места, където астронавтите ще могат да се приютят.

Мистериозна яма на Марс, снимана от орбиталния уред Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА, още веднъж разпали интереса към капацитета на тези обекти да подкрепят бъдещи човешки задачи на Червената планета.

Кратерът с диаметър единствено няколко метра се намира по скатовете на марсианския вулкан Арсия Монс и е една от многото сходни дупки на планетата, които може да водят към по-големи подземни пещери. Следователно тези ями евентуално биха могли да обезпечат отбрана от високите равнища на радиация на планетата, ударите на астероиди и рисковите температури, което ги прави подобаващи за обитаване от хора.

Апаратът MRO на НАСА за първи път снима тази съответна яма на 15 август 2022 година от височина 159 благи над марсианската повърхнина. Тя е една от многото, открити по скатовете на трите огромни вулкана в региона на Тарсис.

Учените не са сигурни дали тази яма е тясна отвесна шахта - като тези, открити на хавайските вулкани, или се отваря в по-обширна пещера или антична лавова тръба, формирана по времето, когато вулканът е бил деен.

" На Марс има повече от една такава яма, която сме виждали. Но те са в действителност забавни, тъй като са места, където астронавтите биха могли да отидат и да се предпазят от радиация ", споделя Брандън Джонсън, геофизик от университета " Пърдю ", пред Business Insider.

На Марс липсва световно магнитно поле и има тънка атмосфера, което предлага слаба отбрана от галактическата радиация, която е сред 40 и 50 пъти по-висока от тази на Земята и съставлява забележителен риск за човешкото здраве. Тези ями, които евентуално се отварят в по-големи пещери, биха могли да предложат решение, като обезпечат натурален щит против радиацията.

" На Земята тези лавови тръби могат да бъдат задоволително огромни, с цел да се разхождаме в тях, само че могат да бъдат и дребни, а кухините могат да бъдат дискретни или прекратени. Така че тези ями, които виждаме, могат да се отварят в по-големи пещери или да са просто изолирани ями. Няма по какъв начин да знаем какво има в тях, до момента в който не ги изследваме по-подробно ", споделя Рос Бейер, планетарен академик от Института SETI, пред Business Insider. 

Следователно ямите могат да имат и астробиологично значение, защото подземната среда може да е осигурявала устойчиво и предпазено местообитание за микробен живот в предишното на Марс. Установено е, че някои ями на Луната поддържат температура от към 63 градуса по Фаренхайт, което допуска, че сходни условия биха могли да съществуват и на Марс.

" Това е положително място за търсене, само че ние не знаем дали въобще има живот на Марс ", споделя Джонсън.

Макар че капацитетът на тези ями е обещаващ, към момента има обилни провокации, защото актуалните орбитални изображения дават стеснен взор към дълбочината на тези формирания, което затруднява определянето на точната им конструкция и обсег.

" За страдание има ограничаване на " ъгъла ", който можем да получим от орбита, с цел да погледнем " във вътрешността " в тези ями. Така че от време на време можем да забележим " стени ", а от време на време не ", споделя Бейер.

При бъдещи задачи може да се наложи да се употребяват роувъри или безпилотни летателни апарати, които могат да се спускат в ямите, с цел да събират подробни данни.

" Предлагат се задачи, при които робот да се качи на въже и да се спусне в някоя от тези шахти, с цел да може да изследва какво има в тях ", споделя Джонсън.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР