Може да ви се струва, че пространството не се променя

...
Може да ви се струва, че пространството не се променя
Коментари Харесай

Масивен обект ще се разбие в Млечния път

Може да ви се коства, че пространството не се трансформира и виждаме едно и също нещо в небето всяка вечер. Но в действителност не е по този начин. Докато четете това, солиден газов облак се доближава към Млечния път с огромна скорост. Сблъсъкът ще е след към 27 милиона години.

 Астрономи от обсерваторията Грийн Банк (САЩ) пробваха да дефинират точното място, където облакът ще се сблъска с нашата вселена, само че не им се получи. Но пък съумяха да измерят дебелината на Млечния път. Стана ясно, че тази на вътрешната и външната част на галактиката ни е друга, написа Universe Today.
Астрономите от дълго време вършат опити да проучат облака Смит, който се състои от водороден газ. Сега се намира на към 36 000 до 45 000 светлинни години от галактиката ни. Той лети с огромна скорост, само че умерено, конфликтът ще е след към 27 милиона години. Облакът Смит е почти 1 милион пъти по-голям от масата на Слънцето, дълъг е 9800 светлинни години и е необятен 3300 светлинни години.
Този облак в действителност е пресичал диска на Млечния път към този момент няколко пъти, само че бъдещият му метод към нашата вселена ще бъде последният. Астрономите биха желали да дефинират най-малко теоритично мястото, където облакът Смит сега си взаимодейства с Млечния път. Но защото обектът е от другата страна на нашата вселена и е прикрит от доста прахуляк и газ, наблюдението е извънредно мъчно.
За задачите на плана астрономите изследвали вътрешните области на Млечния път и съумели да дефинират дебелината на пласта от молекули във вътрешната вселена. Определили височината на облаците от молекулярен газ навътре в Млечния път. Оказало се, че дебелината на пласта от молекули във вътрешната част е 330 светлинни години, а във външната – 660 светлинни години.
Учените към момента нямат отговор на въпроса за какво има разлика в дебелината сред вътрешната и външната част на галактиката ни. Нито пък имат ясна визия за природата на облака Смит и по какъв начин конфликтът ще повлияе на Млечния път.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР