Изследователите са открили, че съвестният характер може да помогне за

...
Изследователите са открили, че съвестният характер може да помогне за
Коментари Харесай

Учени назоваха черта на характера, която предпазва мозъка ни

Изследователите са разкрили, че съзнателният темперамент може да помогне за предотвратяване на мозъка от стареене. Съвестните хора, които са проведени, самодисциплинирани и стимулирани за достижения, показват по-голяма когнитивна резистентност - основна линия за поддържане на мощни мисловни качества макар естествения спад в здравето на мозъка с възрастта.

Д-р Айлийн Греъм, водещ създател на проучването, оповестено в The Journals of Gerontology: Series B, изясни, че констатациите демонстрират, че възрастните хора могат да живеят с невропатологията, обвързвана с заболяването на Алцхаймер, като в същото време поддържат релативно здрави когнитивни функционалности, пише PsyBlog. Обратно, изследването откри, че невротичните черти на личността, постоянно характеризиращи се с колебливост, импулсивност и тревога, са свързани с по-ниска когнитивна резистентност, което затруднява тези хора да устоят на мозъчното увреждане, обвързвано с възрастта.

Това изследване откри, че личността може да служи като ранен знак за бъдещи проблеми за тези, изложени на риск от когнитивен спад. Д-р Греъм акцентира, че защото личностните черти могат да се трансформират въз основа на лични старания и интервенция, тази концепция може да бъде сериозна за създаването на ранни тактики за усъвършенстване на когнитивното здраве в по-напреднала възраст. Д-р Греъм сподели: „ Тъй като личността може да се промени или непринудено, или вследствие на намеса, допустимо е тя да се употребява за идентифициране на рисковите хора и да се намеси рано, с цел да се усъвършенства когнитивното им действие в преклонна възраст. “

Проучването изследва мозъците на 1375 умряли хора и съпоставя степента на увреждане на мозъка с резултатите от предходни психически и когнитивни проби. Този обстоен разбор прави това проучване много точно и едно от първите, които показват по какъв начин личността може да повлияе на способността за поддържане на когнитивните умения макар стареенето на мозъка.

Резултатите от това изследване са значими за разкриването на капацитета на оценката на личността за идентифициране на хора в риск и предприемане на интервенции за възстановяване на тяхната когнитивна резистентност. Тъй като разбирането на учените за връзката сред мозъка и личността продължава да се развива, проучвания като това ще обезпечат обещаващи способи за изцяло възстановяване на качеството на живот на застаряващото население.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР