Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените

...
Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените
Коментари Харесай

Хиляди посетиха Рожен в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория

Хиляди гости дойдоха на Рожен през днешния ден в Деня на отворените порти на Националната астрономическа обсерватория (НАО). По традиция вратите на НАО-Рожен се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „ Света Троица ", намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп. В параклиса бе отслужен Водосвет и даден курбан за здраве. Догодина следва монтиране на инсталация за радиотелескопа, който се възнамерява да бъде доставен в НАО-Рожен. Това ще бъде първият сходен радиотелескоп в Югоизточна Европа, тъй че минаваме към този момент и на проучване на небето в радиодиапазона, съобщи пред Българска телеграфна агенция проф. Евгени Семков, шеф на Института по астрономия с НАО-Рожен.

Преди доста години е решено Денят на отворени порти да се прави на Петдесетница, локалните хора почитат празника, уточни проф. Евгени Семков. Той добави, че преди десетилетия, при построяването на Обсерваторията, хората от района са упорствали за опазване на параклиса и той е останал като знак на духовността. Ученици, фамилии с деца, хора от цялата страна посетиха Роженската обсерватория през днешния ден, разглеждайки двуметровия телескоп и опциите за наблюдения на звездното небе.

Наблюдения с новия 1,5-метров роботизиран телескоп AZ 1500, който бе открит през лятото на 2023 година в НАО - Рожен, към този момент са част от научни изявления, взаимно с астрономи от разнообразни страни. Проф. Семков посочи, че астрономите от Рожен работят с новия телескоп по стратегии в съдействие с сътрудници от Индия, Съединени американски щати, Италия. За разлика от предходни години, когато астрономите е трябвало да пътуват до Рожен за наблюдения, новата инсталация разрешава да се употребяват данните от наблюденията с роботизирания телескоп. Учените от НАО- Рожен залагат на по-активна наблюдателна стратегия през летните месеци, когато има повече ясни нощи.

Много сме удовлетворени от качеството на телескопа, техниката се развива бързо и всяка по-нова инсталация е по-добра, разяснява проф. Семков. През идната година се възнамерява монтиране на апаратурата на радиотелескопа, който ще бъде ситуиран на поляна в съседство на Обсерваторията. Финансирането за доставка на радиотелескопа е обезпечено по Пътната карта за научна инфраструктура.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР