Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което

...
Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което
Коментари Харесай

Хапче за дълголетие приготвят наши учени

Наши учени създават хапче за дългоденствие, в основата на което е характерен мед. Очаква се хранителната добавка да е подготвена до края на годината, само че ще се изчака патент, заяви пред " Труд news " проф. Милен Георгиев от института по микробиология на Българска академия на науките и Център за върхови научни достижения " PlantaSYST " в Пловдив.

В основата на хапчето е мед, какъвто има единствено в избран регион от страната, а изследвания на екип от учени към този момент са открили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.

Проф. Георгиев изясни, че от меда се получава субпродукт, който не съдържа захари, с цел да може добавката да се употребява и от диабетици и от хора с нетърпимост към захарите.

" Използвахме нуклеарно магнитен резонанс (ЯМР), посредством който установихме уникалността на потребления мед ", разяснява ученият, който бе безапелационен, че като химичен профил употребяваният за основаването на хранителната добавка пчелен артикул го има единствено в избран регион на страната.

Учените в Центърa за върхови достижения " PlantaSYST " употребяват моделен организъм - кръгли червеи от типа C. Elegans, които имат високо генетично подобие с индивида и са неповторима система за проучване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи стопират да стареят, когато гладуват, и по този начин могат да живеят два пъти по-дълго от естественото.

" Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с потреблението им можем да установим освен с какъв брой % се удължава животът, само че и по какъв механизъм става това ", сподели проф. Георгиев. Той изясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са комплицирани химични смеси, които се въздействат от изискванията на околната среда.

" Идеята ни е не да създадем артикул, който да се популяризира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем безусловно всичко, което има в продукта и какво е съотношението сред съставките ", изясни ученият. Той не пожела да разкрие детайлности към състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това откакто патентът за добавката бъде утвърден.

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо друго ще се промени профилът на веществата.

" Когато употребявате ЯМР можете да извършите отпечатък - както нашите пръсти имат неповторими отпечатъци, по този начин и растенията, и типовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги вършат характерни. И когато ние създадем артикул, който има характерен отпечатък, можем всяка последваща партида да я стандартизираме по този метод. ЯМР е много безценен способ, апаратурата коства доста и по тази причина огромна част от фирмите не го употребяват в стандартизацията ", изясни проф. Георгиев, който създава хапчето за дългоденствие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР