Учените са открили, че обилният снеговалеж може да е един

...
Учените са открили, че обилният снеговалеж може да е един
Коментари Харесай

Може ли обилен снеговалеж да причини земетресение: какво откриха учените

Учените са разкрили, че изобилният снеговалеж може да е един от основните фактори, предизвикващи поредност от трусове. Ново изследване допуска, че всичко, което се случва на повърхността на Земята, играе роля в това, което се случва в недрата на планетата.

Като част от работата учените откриха връзка сред изобилния снеговалеж на полуостров Ното в Япония и хилядите трусове, регистрирани в района от края на 2020 година, пише Science Advances. Като цяло, това е първото изследване, което свързва измененията във времето или климата със земетресенията.

„ Толкова огромни снеговалежи наподобява корелират с началото на огромни трусове. Не би трябвало да забравяме, че климатът може също да играе роля в измененията, настъпващи на дълбочината, където се раждат земетресенията “, споделя създателят на проучването Уилям Франк от Масачузетския софтуерен институт.

Авторите на проучването не настояват, че измененията в климата или времето непосредствено предизвикват трусове. Вместо това учените споделят, че честотата на земетресенията в избрани райони може да се усилва заради изменението на климата. Това може да се случи според от това по какъв начин водата се движи под повърхността и какъв напън оказва тежестта на снега върху повърхността.

Изследователят на USGS Дейвид Шели е склонен, че новото изследване повдига забавни въпроси.

„ Анализът сподели, че сеизмичността явно стартира и се ускорява след снеговалежите, е завладяващо, само че не съм сигурен, че е безапелационно “, споделя специалистът.

Вярно е, че Шели допуска, че резултатите от работата ще съставляват интерес за сеизмолозите.

„ Това е първата публикация, която допуска, че земетресенията на Земята може да имат и екологичен фактор “, споделя Шели.

Проучването проучва хиляди трусове на японския полуостров Ното. През 2021 година след изобилен снеговалеж броят на земетресенията в района се усили доста. Отбелязва се, че всеки ден са регистрирани стотици земетресения.

„ Броят на земетресенията в района се е нараснал 10 пъти спрямо това, което се е случило там преди “, акцентира създателят на новото проучване.

Едно от най-силните трусове тогава беше с магнитуд 7,5 и стана точно на Нова година. Според записите на Японското сдружение на Червения кръст повече от 240 души са починали по време на това земетресение.

Нещо повече, времето на пораждане на поредност от трусове през тази година също беше извънредно.

Екипът от откриватели съпоставя модела на земетресенията на полуостров Ното с модел на налягане в подземния пласт. Моделът е и първият, който взема поради надземни фактори, които могат да трансформират налягането в скалата, като сезонни промени в морското ниво, съмнения в атмосферното налягане и мощен дъжд или снеговалеж.

Резултатите демонстрират, че тежестта на снежната завивка на японския полуостров усилва налягането в скалите. Такива промени, когато снегът се натрупва или топи, могат да дестабилизират съществуващите разломи в земната кора.

„ Ако получите задоволително сняг, той в действителност ще избута земята надолу и в случай че премахнете тази тежест, тогава скалите ще се повдигнат назад до мястото, където са били “, споделя Франк.

В допълнение, по-ранна работа също откри нещо сходно. Например учените откриха, че заради пролетното размразяване на снега, водата е проникнала в пукнатини покрай калдерата в региона на Мамут Лейкс в Калифорния, което също е провокирало серия от трусове.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР