Светкавицата е едно от най-зрелищните природни явления, а също и

...
Светкавицата е едно от най-зрелищните природни явления, а също и
Коментари Харесай

Пет пъти по-гореща от Слънцето: защо мълнията е толкова опасна

Светкавицата е едно от най-зрелищните естествени феномени, а също и извънредно рисково. Тази впечатляваща мощ се крие в природата на самата гръмотевица. Снощи го усетиха хиляди българи, а 30-годишен мъж от София безусловно се " докосна " до гръмотевица, паднала в непосредствена непосредственост до него.

За да разберете за какво мълнията е толкоз мощна, би трябвало да разберете какво я предизвиква.

Факт е, че вътре в гръмотевична стихия или купесто-дъждовен облак ледените кристали се сблъскват един с различен. Този развой кара долната част на облака да образува негативен заряд.

В същото време горната част на облака и повърхността на земята имат позитивен заряд. В резултат на това негативните и позитивните заряди се натрупват толкоз доста, че се освобождава голяма електрическа искра - гръмотевица, която удря или други облаци, или земята.

Зарядът от гръмотевица е толкоз мощен, че има температура от 30 000°C, пише Science Focus. Тази цифра е 5 пъти по-висока от температурата на повърхността на Слънцето. Затова мълнията е рискова освен поради токовия удар, тя безусловно може да изпепели човек.

Но по какъв начин да разберете по кое време светкавицата е напът да удари? Учените споделят, че когато във въздуха се натрупа електрически заряд, косата на човек, даже и да е дълга, ще се наелектризира и ще се издигне.

Специалистите също поучават тези, които са застигнати навън от гръмотевична стихия, да клекнат, да сложат ръце на коленете си и да държат главата си сред тях.

Не се предлага да търсите заслон под дърветата, защото те са най-често изложени на удари на мълнии на открити пространства. Освен това след удар от гръмотевица дърветата постоянно се възпламеняват и падат на земята.

Най-сигурният вид е да следите прогнозата за времето, с цел да не ви изненадат естествени бедствия. Но в случай че въпреки всичко ви удари гръмотевична стихия, специалистите поучават да потърсите заслон в здания или кола, като се уверите, че всички прозорци на колата са затворени.

Отбелязва се, че до момента най-мощната мълниеносна интензивност е записана на 15 януари 2022 година, което се случи по време на изригването на вулкана Hunga Tonga Hunga Ha`apai. Тогава учените записаха повече от 2600 светкавици в минута. По време на същото събитие най-високата оптична гръмотевица е записана на височина 20-30 км.

Така наречената мръсна гръмотевична стихия постоянно се следи по време на вулканични изригвания. Светкавицата се образува от конфликта на негативно заредени частици пепел и позитивно заредени вулканични газове, които се издигат в небето със стълбове пепел. Колкото по-малък е размерът на частиците пепел, толкоз повече светкавици ще се появят.

Снимка: Vanko Stoyanov
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР