Тигрови комари и в България: Могат да пренесат денга, а

...
Тигрови комари и в България: Могат да пренесат денга, а
Коментари Харесай

Тигрови комари и в България: Могат да пренесат денга, а техни събратя и малария!

Тигрови комари и в България: Могат да пренесат денга, а техни събратя и малария. Известно е, че от незапомнени времена в България също има тигрови комари. Същите, които могат и са пренасяли вируса на денга в тропическите области. Страната ни е населявана и от тип комари, които са в положение да пренесат и малария.

За да стане това обаче те самите би трябвало да имат прикосновение със зразени комари. Най-често инфектираните комари идват посредством кораби или други транспортни средства. Предвид това, че тропическите региони на Латинска Америка и в Африка, където съвсем непрекъснато има инфектирани популации са прекомерно надалеч, това остава съвсем невероятно.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова изясни, че от дълго време на територията на страната има тигрови комари.

Тигрови комари и в България: Могат да пренесат денга, а техни събратя и малария! 16.06.24 13:36 Либерастката мисъл отхвърля индивида – децата били нездравословни, хората замърсявали планетата… 16.06.24 13:14 Мащабен правосъден развой в Дупница, забъркани са десетки възпитаници! 16.06.24 12:53 Атанас Зафиров: Българска социалистическа партия претърпя злополука, само че няма прелом 16.06.24 12:24 Нов кървясъл екшън на Евро 2024! Има втори погубен, Берлин почерня от полиция 16.06.24 11:56

„ Това е тропически комар. Но от дълго време със стоплянето и влагата, той се популяризира много необятно, най-вече в Южна Европа “.

Тя заяви, че насекомото не е рисково. „ Но придвижва тропически заболявания, които ги няма в нашите ширини, като денга. В международен мащаб има общ напредък на заболеваемостта от денга, в България имаме към този момент четвърти случаи. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга страна “, разясни шефа на НЦЗПБ.

„ За България няма риск. Имаме единични случаи, също така болестта не е протичало тежко “, разясни тя пред Нова телевизия.

„ Две са рисковите змии за нас – усойница и пепелянка. Много рядко се случва захапване и също така, би трябвало да знаем, че има противозмийски серум. Той е българско произвеждане “, уточни тя и добави, че няма случаи на ухапани от влечугите.

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в: Живот, Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР