Колко волта са мълниите?Мълниите са сред стихиите, показващи ярко мощта

...
Колко волта са мълниите?Мълниите са сред стихиите, показващи ярко мощта
Коментари Харесай

Колко волта са мълниите?

Колко волта са мълниите?
Мълниите са измежду стихиите, показващи блестящо мощта на природата. Страхът от мълнии е оневинен като даже уплахата от мълнии, наречена астрафобия, е разбираема. Като електрически искров разряд в атмосферата, попаднала върху човек, мълнията нанася тежки провали върху органите
и тъканите и оцеляването на потърпевшия е подозрително.
И кълбовидните, и разнообразните типове линейни мълнии са евентуални убийци, което прави научаването на разпоредбите за безвредно държание по време на  гръмотевична стихия значимо за здравето и живота.
Електрическият заряд, силата на мълнията са
плашещи и страхът да останеш вън изключително навън в стихия, е понятен. Мълнията е към 300 милиона волта, което я прави като мощ и заряд доста по-опасна от домакинския ток, който е 120 волта и 15 ампера. Ток от 0,01 A не би бил съдбовен. При 0,1 A, стартират мускулни контракции.
С увеличението на амперите нараства и рискът при засягане.
2A водят до изгаряния в това число вътрешни и загуба на схващане. Мускулната контракция е толкоз мощна, че е изцяло предстоящ сърдечен арест. Животът на потърпевшият не постоянно може да бъде избавен, само че има подобен късмет, в случай че е налична здравна помощ
и се подхващат дейности по реанимация.
Не волтажът, обаче, се оказва единствен рисков, тъй като даже ниският може да отнеме човешки живот. Важно е и съпротивлението на тялото в другите елементи, както времето, през което мълнията оказва влияние. Може да оцелеете или даже да се окажете невредими при засягане от гръмотевица. И въпреки всичко е добре да не разчитате на шанса си
и да прекарвате време на вън в гръмотевична стихия.
Ако такава ви застигне ненадейно, имайте поради, че колата е най-сигурното място, както и че би трябвало да съблюдавате избрани прави за безвредно държание по време на гръмотевична стихия.

Правилното държание по време на гръмотевична стихия – какво е то?
Пролетта несъмнено е сезонът на бурите с гръмотевици,
които от време на време са толкоз мощни, че съблюдаването на разпоредбите на държание по време на стихия, е от значимо значение за съкращаване на риска за живота и здравето изключително в случай че сте навън по време на стихия, въпреки да не можем да определим и домовете като безвредни.
Не заставайте под или покрай самотни дървета и здания.
Те притеглят мълниите и по този начин ставате обект на тях. Същото важи и за самотни надвиснали скали. Застанете колкото е допустимо по-ниско, клекнете с колене към гърдите, като се стремите допустимо най-малка част от тялото ви – единствено ходилата – да допират земята.
В никакъв случай не докосвайте земята с ръце.
Не се скупчвайте с други хора, търсейки сушина, по време на стихия. По-добре да ви намокри дъждът, в сравнение с да ви порази гръмотевица. Застанете на разстояние един от различен. Изключете мобилните устройства, те притеглят мълниите и не си и помисляйте да ги употребявате, до момента в който бурята отмине.
Ако сте на колело, слезте от него.
Стойте надалеч от железни предмети, не дръжте железни предмети, оставете ги надалеч от вас. Не използвайте чадър по време на гръмотевична стихия. Той притегля мълниите. Особено рискови по време на гръмотевична стихия са водните басейни. Важно е да излезете от тях и да се отдалечите.
Ако сте в дома или офиса си, само че постройката няма отбрана,
затворете всички порти и прозорци, стойте надалеч от водата – чешмите, не взимайте душ, до момента в който бурята не отмине. Изключете и уредите, които употребявате, като преносимия компютър си от мрежата. Ако видите кълбовидна гръмотевица, разпоредбите се разграничават – с цел да се предпазите от нея,
следва да легнете на земята
и да стоите неподвижно, до момента в който не изчезне. Тя „ усеща “ въздушните маси, основани от придвижванията ви, което значи, че всеки опит за бягство поражда риск за вас, защото ще ви „ подгони “.

Ако сте не запомнили врата или прозорец в дома си отворен и кълбовидна гръмотевица премине през него,
легнете неподвижно на земята или излезте от стаята и затворете зад себе си вратата
извънредно постепенно. За благополучие този вид мълнии са редки, само че пораждат огромна заплаха за живота и здравето на хората, защото разпоредбите за държание при среща с такава гръмотевица са по-неизвестни за необятната публика. Потърсете неотложно незабавна помощ при потърпевш.
Времето за реакция и избавяне на живота е извънредно малко, написа actualno.com.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР