Руският президент Владимир Путин вчера заяви, че украинският президент Володимир

...
Руският президент Владимир Путин вчера заяви, че украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Путин вижда пречка за мирни преговори, Зеленски нямал легитимност

Руският президент Владимир Путин през вчерашния ден съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски няма легитимност след приключването на петгодишния му мандат и това ще сътвори правна спънка, в случай че Русия и Украйна възобновят мирните договаряния, съобщи Ройтерс.
Украйна към момента е във военно състояние през третата година от пълномащабното навлизане на Русия, Зеленски не е бил изправен пред избори, макар че петгодишният му мандат изтече тази седмица - нещо, което той и съдружниците на Украйна считат за вярно решение по време на война.
Путин е подготвен да да спре войната в Украйна с контрактувано преустановяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, заяви през днешния ден Ройтерс, цитирайки четири съветски източника, само че е подготвен да продължи да се бие, в случай че Киев и Западът не реагират.
Но на телевизионна конференция по време на посещаване в Беларус, Путин съобщи, че статутът на Зеленски е спорен.
" Но с кого да преговаряме? Това не е празен въпрос... Разбира се, ние осъзнаваме, че легитимността на настоящия държавен глава е завършила ", сподели той.
Путин съобщи, че Западът ще употребява конференцията за войната, проведена от Швейцария, която ще се организира идващия месец, с цел да поддържа легитимността на Зеленски, само че това са " PR стъпки " без правно значение.
Руският президент уточни, че мирът би трябвало да се реализира посредством здрав разсъдък, а не с ултиматуми. Той би трябвало да се основава на проектодокументи, които са били създадени сред двете страни в първите седмици на войната, и на " днешните действителности на място " - отпратка към обстоятелството, че Русия управлява близо 20% от територията на Украйна.
" Ако се стигне до такава степен, ще би трябвало, несъмнено, да разберем с кого би трябвало и можем да работим, с цел да стигнем до сключване на правно обвързващи документи. И тогава би трябвало да сме изцяло сигурни, че работим с законни (украински) управляващи ", сподели Путин.
Коментарите на Путин евентуално ще бъдат възприети от Украйна и западните ѝ съдружници като следващото доказателство, че той няма действителни желание да стартира мирни договаряния, макар че постоянно декларира желанието си да договаря, разяснява Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР