До неотдавна учените смятаха, че всеки в някаква степен води

...
До неотдавна учените смятаха, че всеки в някаква степен води
Коментари Харесай

Анендофазия: как липсата на вътрешен монолог може да повлияе на паметта

До наскоро учените смятаха, че всеки в някаква степен води вътрешни разговори в главата си. Но се оказва, че сред 5 и 10 % от хората не познават този тип другарство със себе си. Според ново проучване тази група по-трудно взема решение проблеми, свързани с вербалната памет.
Липсата на интуиция или анендофазия, както я назовават създателите на проучването, към момента е тайнственост. Според екипа, техният труд е първият, който организира „ систематично проучване дали разликите във вътрешната тирада имат поведенчески последици “.
Липсата на интуиция може да повлияе негативно на вербалната работна памет на човек и способността му да преценя римите, само че не въздейства върху опциите за превключване от една задача на друга.
В серията от опити откривателите тествали 46 души, които споделили, че съвсем не чуват вътрешния си глас и 47 дейни бърборковци със себе си.
При опита, в който трябвало да се запомнят думи, сходни по звучене и изписване, хората с вътрешна тирада се справили много по-добре, защото са привикнали да си повтарят всякакви неща в главата. За „ безмълвните " тази задача била много сложна.
В опита с двойки фотографии на предмети, чиито названия са рими, резултатите били същите. 
В другите два опита, фокусирани върху уменията за бързо превключване сред разнообразни задания и разграничаването на сходни фигури – и двете групи се показали съвсем с идентичен триумф.
„ Взети дружно, нашите опити допускат, че има действителни поведенчески последствия от прекарването на по-малко или повече вътрешна тирада “, заключава екипът, добавяйки, че „ тези разлики постоянно могат да бъдат маскирани, тъй като хората с анендофазия употребяват различни тактики, с цел да реализиран сходно изцяло показване. “
Например, някои оповестяват, че почукват с показалеца си по време на един тип задача и със междинен пръст по време на различен. 
Що се отнася до това какъв брой значими са тези следени въздействия на процедура, учените към момента не са напълно сигурни.
Изследването е оповестено в списанието Psychological Science.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР