Средно шестима българи биват поразени от мълнии годишно. Това обясни

...
Средно шестима българи биват поразени от мълнии годишно. Това обясни
Коментари Харесай

Климатологът Матев: Мълнии удрят по шестима българи на година!

Средно шестима българи биват изумени от мълнии годишно. Това изясни пред вестник " Телеграф “ климатологът Симеон Матев.

Боят на застрашените от подобен случай се пресмята въз основата на статистиката на изумените от мълниите в умерените ширини. " Нещастието да ви удари гръмотевица се прави оценка на 1 към 1 милион. В нашата страна значи, че 6 индивида годишно ще бъдат ударени. Това са междинни стойности – има години, в които ударените са доста повече, а в други доста по-малко. За съпоставяне шансът да спечелите от тотото е 1 на 14 милиона, отбелязва Матев.

Късмет

Младият мъж от София, които пострада поради паднала наоколо до него гръмотевица, ще бъде изписан през днешния ден, оповестиха от болница " Св. Анна “. Няма заплаха за живота му, контактен е и е съответен. Не са установени изгаряния по тялото му. 30-годишният мъж се е отървал без пострадвания, тъй като мълнията паднала на метри от него, обясниха от болничното заведение. Той беше настанен в Клиниката по кардиология, прибавиха от лечебното заведение.

Учените изследват честотата на гръмотевичните стихии. Сравняват се два 30-годишни интервала - единият остарял - от 1961 -1991 година, а другият нов – 1991 до 2001 година. За територията на София се следи нарастване на гръмотевичните стихии, като в някои месеци това нарастване е съвсем 50%, което е доста значително. По-голямо е нарастването в месеците през студеното полугодие на годината, което по принцип е нехарактерно за гръмотевиците. Това се отнася за цялата територия за страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР