Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков посрещна в

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков посрещна в
Коментари Харесай

Министър Цоков посрещна хърватски студенти по българистика в МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков посрещна в МОН хърватски студенти, учещи български език и просвета в Загребския университет. Те са на изнесено образование в България, като с изключение на столицата посещават и Пловдив.

„ Радвам се, че сте измежду нас. Надяваме се, че идващите години ще напреднете още повече с проучването на българския език и ще можете да работите по специалността си. Нашите езици са близки, което основава още един мост сред България и Хърватия. Всички вие ще бъдете подобен мост на другарство, на съдействие и нови благоприятни условия за развиване на връзките сред нашите две страни в културата, образованието, промишлеността ", обърна се министър Цоков към студентите. Той изрази задоволство, че хърватските студенти са у нас тъкмо преди празника на светите братя Кирил и Методий, който също свързва двете страни. Те ще съчетаят лекциите в Софийския и Пловдивския университет с опознаване на българската история и просвета и визити на музеи, галерии и монументи в София и Пловдив.

Около 40 са хърватските студенти учат българистика в Загребския университет. Те намират сполучливо реализация по специалността си, изясни доктор Евелина Грозданова, преподавател по български език и литература и началник на групата хърватски студенти на изнесено образование у нас. По думите ѝ доста компании в Хърватия търсят да наемат хора, които владеят български. Има доста компании, които търсят хора, които знаят български език.

„ Благодарение на МОН получаваме стипендии за летните езикови семинари, във Велико Търново и София ", изясни доктор Грозданова. По думите ѝ тези семинари са извънредно потребни за студентите, защото образованието по български език там е доста интензивно. По думите ѝ, учебниците, които употребяват студентите по българистика в Загреб, също са подаяние от МОН.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР