Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от

...
Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от
Коментари Харесай

Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали ще можем да излезем

" Следващи избори в действителност ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали въобще ще можем да излезем ".

Това мнение изрече пред БНР писателят Радослав Бимбалов.

" Те ще създадат държавно управление, то е ясно . То ще бъде държавно управление, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би министър председателят ще бъде нагледно изваден от редиците на ГЕРБ. Но в действителност това ще е държавно управление, което се реди от хората зад Пеевски и тези хора са мутри, не са други . Тези мутри са свързани с големите съветски потоци в България, стопански, всевъзможни . Това е истината. Дали ще си сложат на ревера " Ние сме програмно ръководство ", " Това е национално избавление " … Ще си прибавят една игла Има Такъв Народ, която си зареждат точно за подобен миг – това държавно управление ще се случи ", разяснява той.

В същия миг Кирил Петков сподели сериозна некомпетентност, счита писателят. Според него самонадеяността и арогантността на ПП-ДБ е главната неточност .

" Опасявам се, че тези, които би трябвало да скочат самоуверено, когато трябваше, не го направиха. Сега имат доста къс прозорец, в който би трябвало да се ориентират. Опасявам се, че мнозина от тях ще останат отвън борда в този миг ", предвижда той.

Ние сме бутафория на страна, бутафория на народна власт , безапелационен е Радослав Бимбалов, като изясни:

" Сатирата е някакъв опит да погледнем с известна доза подигравка на това, което се случва, само че доста постоянно тази подигравка води болежка повече в сравнение с усмивки по лицата ни. В съответния случай е по този начин. За мен това, което се случва, не просто в този момент на изборите, а това, което се случва в последните десетилетия в страната ни, е притеснителна реплика на държавност, реплика на правораздаване, реплика на опазване на здравето, реплика на обучение, което е най-страшното . Този " Исторически парк ", който сега се трансформира в някакъв знак, за жалост, на доста българи за нова вяра, а на останалите българи – знак на машинация, грозни схеми и популизъм, този знак " Исторически парк " в действителност е знак на България за мен. Ние сме бутафория на страна, бутафория на народна власт . Това не е доста смешно към този момент ".

В предаването " Неделя 150 " писателят назова " Исторически парк " " Дисниленд " . По думите му това е атракционен парк, развлечение, метод да се печели от интереса на хората към предишното:

" Присъствието на сходни атракциони на всички места е разумно. Концентрирането ни сега върху него по скоро измества по-големия проблем, по-големия проблем – забравяме за " Осемте джуджета ", за това, че се оказа, че цялата ни правосъдна система е проядена от вътрешната страна и основният прокурор е явно част от някакви незаконни схеми – сегашният, предходният също . Трябваше да убият един – двама души, с цел да се замислим какво съставлява правосъдната ни система. Мисля си, че забравяме най-важните тематики, а те са тези, а не " Исторически парк " до каква степен е стойностен и логичен , дано си го има ".

По думите му носталгията е нещо рисково, когато тя бъде употребена от популисти, които работят по нечия поръчка :

" Насаждат ни една носталгия по минало, в огромната си част което даже не е доста достоверно, освен с цел да избягаме от сегашната действителност, а с цел да изместят някак хода на мислите и отношението ни към света, който ни обкръжава. Най-опасното нещо в действителност е, че се прокрадва, тя дори се институционализира, тази концепция, че българите са изтощени от демокрацията . Не просто са изтощени от избори, не просто са изтощени от това да ръководят по някакъв метод демократичния развой, а от демокрацията като цяло ".

Румен Радев е един от хората, които трансформира това в напълно естествен разказ , акцентира Радослав Бимбалов. По думите му президентът е въвел нещо любопитно:

" Вече приказваме против партиите – партиите са отговорни, не просто политическата система. Идеята е, че ние започваме последователно да одобряваме обстоятелството, че нямаме потребност от партии и сходен тип ръководство, а имаме потребност от твърдо ръководство на човек, който се приема, че ще взема решенията еднолично . Това се постанова като модел. За мое голямо безпокойство, този модел не идва напълно инцидентно , а идва доста целеустремено от цялата хибридна война, която новата Руска империя поведе 10 години преди да нападна физически Украйна ".

Притеснението на писателя е, че огромни елементи от обществото биха приели този модел .

" Винаги съм се смущавал от това чувство на българите за куфар . Ние сме куфар, който все бива или подритван, или зарязван, или забравян, или краден, или препълван с нещо . Това чувство за куфар е доста ужасно. Това е липса на разпоредителност, която беше целеустремено изкоренена по време на комунистическия режим. Все някой би трябвало накъде да ни мъкне, някъде да ни носи, някой да пристигна да ни оправи ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР