Епидемията от коклюш преминава, доц. Кунчев обаче притеснен за морбилиПикът

...
Епидемията от коклюш преминава, доц. Кунчев обаче притеснен за морбилиПикът
Коментари Харесай

Епидемията от коклюш преминава, доц. Кунчев обаче притеснен за морбили

Епидемията от коклюш минава, доцент Кунчев обаче обезпокоен за морбили
Пикът на епидемията от коклюш е преминат. Това заяви националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Все по-малко са случаите, доближиха до към 100-120 седмично, изясни той пред Би Ти Ви.
България съумя да се оправи относително добре, изключително спрямо това, което се случва в другите страни от Западна Европа и на Балканите,
регистрира здравният контрольор. В Румъния коклюш продължава да поваля по над 8000 седмично. Няма от какво да се тормозим това лято, успокои доцент Кунчев, само че напочни, че би трябвало да се съблюдават елемантарните хигиенични правила и прикани на морето и в планината да носим антисептични кърпички.
600 бременни са се ваксинирали, две седмици риск при бебетата е избегнат със смъкването на прага на имунизацията от два месеца на месец и половина след раждането,
лимитира се опцията вирусът да намира нови неимунизирани лица, подсети той. Четири седмици към този момент се записва намаляващ ритъм на развиването на коклюш, заключи доцент Кунчев.

Мен обаче доста повече ме тормози обстановката с морбили, призна той. Като метод на протичане и последствия това заболяване е по-опасно.
Имаме 5 импортирани случая от деца, живеещи в чужбина, които нямат имунизации.
Те не съумяха да го разпространят, само че по този начин или другояче ще имаме обстановки, това ще продължи като импорт и би трябвало да сме доста деликатни, предизвести държавният здравен контрольор. Най-важното е да не се пропущат имунизациите.

Тигровите комари са рискови, само че и останалите придвижват заболявания, подсети още държавният здравен контрольор. Няма логичност да се фокусираме единствено върху един тип.
Иначе още преди няколко години са засечени тигрови комари в южните региони на България
– по долините на Струма и Южното Черноморие. Тренд по света е през последните години да се усилват случаите на заболяване от денга, която те придвижват, тежкото протичане е с кръвоизливи. Прави ми усещане, че още сме в средата на юни, а към този момент имаме 5 импортирани случая на денга, и то от хора, които са били в първокласни хотели в южни страни, заяви доцент Кунчев.
71 са случаите в южни европейски страни през 2022 г,
(Португалия, Гърция, Кипър), а през 2023 към този момент са 130. Очаква се 2024-а да удвои темпа на повишаване на локалните случаи на денга тресчица. Внесените пък са близо 5000 за предходната година, т.е. европейци, заразили се при пътувания на различен контитент.
Ухапванията от кърлежи са чести, само че инфектираните паразити са сред 5 и 15-20 %.
Въпреки това имаме удвояване на случаите на лаймска болест и на марсилска тресчица, заяви още специалистът. Повечето общини са се справили в точния момент с пръсканията, има обаче и изключения. Доц. Кунчев упомената условието да се вършат публични поръчки за наемането на компании за напръскване, както и за косене, като една от аргументите за някои случаи на закъснение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР