С на Газпром за възобновяване на доставките на руски газ,

...
С на Газпром за възобновяване на доставките на руски газ,
Коментари Харесай

Загубата на арбитраж срещу "Газпром" може да струва 1.8 млрд. евро

С на " Газпром " за обновяване на доставките на съветски газ, служебното държавно управление на Румен Радев може да вкара България в тежък финансов капан. Един от най-големите опасности при връщането на съветските доставки, изпълнявайки всички сложени от Москва условия, е, че по този метод ще се провали защитната теза, че не ние, а руснаците не извършват контракта си.

Или казано по различен метод актуалното българско ръководство е готово да пропилее възможностите на страната да се отбрани и да се угоди на съветските ползи. Това жестоко може да коства на бюджет 1.8 милиарда евро или над два пъти повече от това, което платихме отново след изгубен поради политически дейности арбитраж за АЕЦ " Белене ".
Какво написа в контракта с " Газпром "
Сегашният контракт на " Булгаргаз " с " Газпром износ ", който изтича в края на тази година, е за 3 милиарда куб. метра на година (приблизително 100% от годишните потребности на страната), като има уговорка take or pay (взимаш или плащаш), както общо взето е наложително за всеки дълготраен контракт в газовия бранш.

" Задължително би трябвало да използваме 80% от декларираните количества по контракта с " Газпром ", съобщи през днешния ден енергийния министър Росен Христов допълвайки, че съглашението с руснаците планува плюс/минсу 20%. Сметките демонстрират, че това се равнява на 2.4 млрд м3. От тях, по думите на Христов, България преди прекъсването на доставки на 27 април е употребила жестоко 1 млрд м3, което значи, че остават още 1.4 млрд м3, за които България може да бъде наказана да заплаща. При междинни цени на газа от " Газпром износ " от април до момента от към 125 евро/мВтч, става въпрос за 1.8 млрд евро изпуснати изгоди. При растящи показатели (TTF) обаче сумата може да набъбне до края на годината.
Реклама
Разбира се това дали България би трябвало да заплаща или не ще се реши в арбитражно дело в Париж, както е съгласно контракта. Досега тезата на София бе, че " Булгаргаз " извършва прецизно договорът си като прави поръчки и превежда съответните суми в долари по сметката, посочена в контракта с " Газпром износ ". А съветската страна нарушава съглашението като връща парите и отхвърля доставките.

Сега обаче министър Христов съобщи сбито, че България няма огромен късмет да завоюва, в случай че всички други страни са приели метода на заплащане на Москва и му се подчиняват. Той реферира към Германия, Франция и Гърция. Проблемът тук обаче е, че в случай че България в този момент занапред одобри механизма с превалутиране в рубли, то изобщо ще унищожи възможностите си да завоюва делото, защото ще делигитимизира личното си решение да не одобри смяната на контракта,. Тогава Москва едностранно одобри заплащанията да стават по нов механизъм и върнаха заплащането на българската страна в долари, както е по контракт.

Енергийният специалист Калоян Стайков уточни и още две точки, които дават предимство на България в арбитража:

" - В свое писмо " Газпром износ " изяснява, че не може да извърши отговорностите си за доставка на природен газ заради форсмажорни условия. Ако има съществуване на такива условия, може ли същата компания да изиска неустойки или да претендира за несъблюдение на контракта от страна на нейния контрагент - " Булгаргаз " - тъй като не са заплатени количества, които " Газпром износ " признава, че не може да достави?
Реклама
-Според правния разбор за следствията от новите условия за заплащане по контракта, направен по поръчка на " Булгаргаз ", се споделя, че те не са безрискови. Тогава основателно ли е да се съгласим безапелационно с тях или би трябвало да се водят договаряния, или би трябвало автоматизирано да прекъснем всякаква връзка? "
Скъп или на ниска цена е съветския газ
Проблем има в другото изявление на служебния министър Христов от през днешния ден: " Имаме потребност от газ на допустимо най-ниска цена. Според контракта, който имаме в този момент с " Газпром износ ", цената на газа, който бихме получили е близка до тази на азерския газ ".

Това обаче не беше правилно даже преди два-три месеца, когато съветските доставки бяха на равнища от към 80-90 евро/мВтч. След юни обаче поради лимитираните доставки към Германия и Централна Европа цените на газа (TTF) се изстреля внезапно нагоре и минаха 200 при започване на август. Само за последните 10 дни има нов растеж от 50% до над 300 евро/мВтч. А точно показателят TTF на Нидерландската борса е в главната на формулата за съветския газ (със 70% тежест). Така че когато той се повишава, дружно с него нараства и съветския газ за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР