С 28 държави и общо население от около 512 милиона

...
С 28 държави и общо население от около 512 милиона
Коментари Харесай

Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ

С 28 страни и общо население от към 512 милиона души, Европейският съюз е скъп пазар (и политическо бойно поле) за най-големите експортьори на сила в света, изключително когато става въпрос за природен газ.

Русия от дълго време е преобладаващият източник и снабдител на природен газ за всеобщия пазар на Европа, само че Съединени американски щати се пробват да слагат под подозрение хегемонията й, като засилят вноса на американски полутечен природен газ, който е по-лесен и по-безопасен за предпазване и превоз, написа CNBC.

Европа сигурно наподобява мощно желае да се откаже от съветския газ и всички геополитически последствия, до които води тази взаимозависимост, до момента в който се пробва да договаря със Съединени американски щати.

През юли предходната година, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът Доналд Тръмп се съгласиха да засилят стратегическото съдействие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз в енергетиката. Блокът даде обещание да внася повече американски полутечен природен газ " за диверсификация и обезпечаване на по-голяма сигурност на енергийните доставки ".

24% от втечнения газ на Съединени американски щати отидоха в Европейски Съюз през октомври 2018 година - месец, в който се наблюдаваше най-големия размер на търговията със суровината от съвсем 600 млн. куб. м. Европейската комисия чака, че чака, че износът на американски газ за района може да се удвои до 2022 година и приветства построяването на терминали за LNG в цяла Европа.

" Факт е, че американският полутечен природен газ, в случай че има конкурентни цени, може да играе и да усили ролята си в доставките на газ в Европейски Съюз, засилвайки диверсификацията и енергийната сигурност на Европейски Съюз ", се споделя в документ на Европейски Съюз, в който в детайли се разказва положението на търговията с полутечен природен газ в края на ноември.

Американски против съветски газ

Съединени американски щати станаха чист експортьор на природен газ през 2017 година за първи път от съвсем 60 години, съгласно Енергийната осведомителна администрация на страната. През първата половина на 2018 година износът на полутечен природен газ нараства с 58% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Всъщност, до момента в който американския експорт на полутечен газ продължава да се усилва през 2018 година, размерът на вноса и износа на тръбен газ останават релативно същите или понижават от равнищата от 2017 година

Въпреки това експортьорите от Съединени американски щати, гледащи към Европа, имат огромно затруднение в района: Русия. Руската федерация остава най-големият снабдител на природен газ за Европейски Съюз през 2018 година, съгласно последните данни на Европейска комисия за вноса на енергийни артикули от Европейски Съюз през октомври. Другите съществени снабдители са Норвегия, а на по-ниско равнище - Алжир и Катар.

Показвайки степента на огромна част от зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ, Комисията отбелязва, че 11 държави-членки (България, Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Австрия, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Финландия) са получили над 75% от общия си импорт на природен газ от Русия през 2018 година, значително заради близостта им до страната.

Руският газ се доставя от държавната газова компания " Газпром " посредством тръбопроводи, което му дава преимущество във връзка с по-евтини транспортни разноски и построена инфраструктура и доставяне. Той има редица огромни тръбопроводи, които се експлоатират или са в развой на създаване с европейски енергийни и инфраструктурни компании.

Както и газопровода " Северен поток " и неговата разширена версия - " Северен поток 2 ", свързващ Русия с Европа през Балтийско море (разширеният водопровод се преглежда като метод за заобикаляне на директни страни като Украйна), " Газпром " и сътрудниците му в Полша, Беларус и Германия управляват газопровода Ямал-Европа с дължина 2000 км, който изпраща газ от един от индустриалните му центрове в Торжок (през Беларус и Полша) в Германия.

Паралелно с това съветският газов колос построява и тръбопровода " Турски поток " за експорт на газ през Черно море до Турция и Югоизточна Европа.

Геополитика

Проектите за тръбопроводи провокираха рецензии в Европа и в Съединени американски щати, като Тръмп упреква Германия (най-големия задграничен покупател на съветски газ), че е " заложник " на Русия. Бившият държавен секретар Рекс Тилърсън съобщи по-рано през 2018 година, че " Северен поток 2 " подкопава енергийната сигурност на Европа.

Въпреки газовата си взаимозависимост от Русия, връзките на Европейски Съюз с Москва са сложни. Те се утежниха, когато Русия анексира Крим от Украйна при започване на 2014 година и поддържа проруското въстание в Източна Украйна, след което Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха наказания против Кремъл.

През 2014 година бяха наложени наказания на съветските петролни компании (включително " Газпром " и петролното й поделение " Нефт " ), чиято цел да да попречват тези компании да изследват и създават сила. През ноември Съединени американски щати предизвестиха, че може да се опитат да осуетят " Северен поток 2 " с спомагателни наказания (основно глоби) против фирмите, участващи в плана.

Пет компании от Европейски Съюз вземат участие в построяването на газопровода, а Брюксел изрази угриженост по отношение на сходни наказания. Като се има поради откритата и разрастваща се инфраструктура на Русия в Европа, специалисти по суровините като Кристофър Луни от RBC Capital Markets считат, че геополитическото измерение на американското поощряване на полутечен газ и приемането му от Европа е мъчно да се пренебрегне.

" В това (конкуренцията за европейските клиенти на полутечен естествен газ) несъмнено има геополитически темперамент. Геополитическият темперамент на Съединени американски щати, набиращ пазарен дял в европейския газ, е емфатичен от опозицията на Тръмп към " Северен поток 2 " (отбелязвам, че в този момент има и по-критични диспути в самата Германия) ", твърди Луни пред CNBC.

Макар че има и други аргументи за увеличение на вноса от Съединени американски щати тъкмо в този момент, в това число нашарване на източниците на доставки и цените, " е мъчно да се оспори, че геополитиката играе и тук ", споделя той.

Луни счита обаче, че би трябвало да се извърви дълъг път, преди да се оспори превъзходството на Русия при природния газ.

" Европа, която купува полутечен природен газ от Съединени американски щати, и американският полутечен газ да сложи под подозрение хегемонията на доставките на съветски тръбопроводи, са две доста разнообразни неща. Европа към този момент купува полутечен газ от Съединени американски щати в последните 2 години със единствено с няколко настоящи терминала за експорт (Великобритания, Холандия, Италия, Испания, Португалия и т.н.) ", изяснява анализаторът.

" С увеличението на американските уреди за експорт, броят на купувачите и размерът може да се усилят, само че би трябвало да се извърви дълъг път, с цел да се конкурираме (с Русия) за предимство ", споделя Луни.

" Въпреки това вносът на Европа евентуално ще нарасне, давайки опция на Съединени американски щати да изпраща спомагателни размери поради повишаването на износа в Съединени американски щати ", отбелязва той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР