Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване в целия свят,

...
Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване в целия свят,
Коментари Харесай

Ракът на гърдата може да се сбърка с други редки заболявания

Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване в целия свят, което обаче може да имитира и други болести, по този начин както други болести могат да имитират рака на гърдата. Такъв е образецът със саркоидозата (системно възпалително заболяване, което на процедура може да обхване всеки един орган от тялото). Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Ваня Митова, която е шеф на Отделението по хирургия на гърдата и реконструктивна хирургия в Университетска профилирана болница по онкология  (УСБАЛО) „ Проф. Иван Черноземски ”.

Тя взе участие в 14-ата Научна конференция по онкология, която се организира в курортен комплекс „ Боровец “ този уикенд. 

По думите ѝ саркоидозата не е злокачествено заболяване. Най-често визира белите дробове в до 90 % от случаите, само че на процедура може да се прояви във всеки орган на тялото, в това число и по кожата. Саркоидозата на гърдата е извънредно рядко заболяване и обгръща <1% от всички заболели от саркоидоза, само че признаците ѝ са доста общи с тези на рака на гърдата, т.е. може да имитира недоброкачествен развой. Обикновено се демонстрира като бучка в гърдата, която има същата ехографска характерност, както злокачествените процеси в млечните жлези. Именно заради тези аргументи пациенти претърпяват постоянно биопсия и/или интервенция, целейки да бъде отстранен туморът, без да се ревизират другите органи за заболяване.

 Д-р Митова изясни, че в случай че бъде направена биопсия и се потвърди, че това е саркоидоза, пациентите могат да преминат само консервативно лекуване без интервенция или други тежки интервенции. За страдание и хистологичната диагностика на саркоидозата не е по никакъв начин лесна и нормално се слага по метода на изключването.

Специалистът сподели, че в клиниката, в която работи, имат случай на пациентка, която е била ориентирана за интервенция за рак на гърдата, а в действителност пациентката е страдала от саркоидоза, показала се със сходни признаци. 

По думите на доктор Митова болести, които се дефинират като възпалителни на гърдите (т.нар. „ мастит “), в действителност могат да се окажат недоброкачествен развой. Тяхното пропускане би било съдбовно за пациентите. Специалистът уточни, че нормално първото, което вършат лекарите, когато пациентът се оплаче от признаци като оток, зачервяване на гърдата, локално повишение на температурата, е да предпишат анбитиотично лекуване. В тези случаи обаче положението на пациентите не се усъвършенства, а образната диагностика постоянно се пропуща, мислейки си, че се касае за тривиално инфектиране.

По думите на експерта инфламаторният карцином, прочут още като карциноматозен мастит, е по – необичаен, само че по – нападателен вид рак на гърдата, и в случай че бъде пропуснат - може да се окаже съдбовен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР