Представяте ли си да се построи плувен басейн в голям

...
Представяте ли си да се построи плувен басейн в голям
Коментари Харесай

Плувен басейн в самолет: Безопасна ли е екзотичната идея на Emirates

Представяте ли си да се построи плувен басейн в огромен аероплан, като Airbus 380 или даже Antonov 225? На пръв взор това звучи като научна фантастика или най-малкото извънреден разкош. Освен това практичността и физиката хвърлят студена вода върху тази гореща концепция. И въпреки всичко, става известно допустимо или най-малко упоритостите на Emirates в тази посока порастват, написа Quora.

Експертът Скот Крагер търси отговор на въпроса безвредна ли е концепцията и до каква степен в действителност е допустима в скоро време.
 Снимка 377086
Източник:

Първо, дано поговорим за тежестта. Водата е тежка и тежи към 8,34 кг на галон. Малък плувен басейн с 5000 галона вода ще тежи над 18 915 кг. Това е доста количество тегло, а даже не сме почнали с структурата, нужна за поддържането и безвредното задържане на басейна по време на полет.
 Emirates пуска ултра първокласна линия за... водни круизи
Emirates пуска ултра първокласна линия за... водни круизи

Бихте ли се възползвали?

В сфера, в която самолетните компании начисляват спомагателни такси за багаж над несъмнено тегло, прибавянето на десетки хиляди килограми за басейн наподобява стопански неизгодно.
 Снимка 423360
Източник:

Освен това има и проблем с сигурността. Пътуването със аероплан е подложено на доста придвижвания - турбуленцията, излитането и кацането могат да провокират обилни премествания и сили. Басейнът би бил призрачен сън по време на турбуленция.

Представете си по какъв начин водата се разплисква в близост освен поради бъркотията, само че и като заплаха за сигурността на пасажерите и целостта на самия аероплан. Инженерите проектират самолетите по този начин, че да бъдат допустимо най-безопасни, а преносимата маса вода в самолета внася непредвидими фактори.

Сега разгледайте логистиката. За да бъде изпълним подобен басейн, ще ви е нужна постоянна система за пречистване и дезинфекция, която да поддържа водата чиста, да не приказваме за затоплянето ѝ, защото на огромна надморска височина може да бъде много студено.

Всички тези системи усилват тежестта и сложността. Освен това къде бихте сложили подобен басейн? По-голямата част от пътническите и товарните самолети са усъвършенствани за транспорт на допустимо най-вече пасажери или товари. Басейнът би лишил скъпо пространство, което може да се употребява за генериране на доходи или за транспорт на съществени артикули.

Но да предположим, че някой успее да реши всички тези проблеми. Самолетът към момента ще бъде изправен пред обилни регулаторни спънки. Авиационните управляващи са извънредно прецизни във връзка с сигурността и прибавянето на нещо толкоз нетрадиционно като плувен басейн сигурно би повдигнало вежди и планина от документи.

И по този начин, въпреки че басейнът в самолета може да наподобява като върха на първокласното пътешестване със аероплан, действителността, обвързвана с техниката, сигурността, стопанската система и нормативната уредба, го държи твърдо в областта на въображението. Поне към този момент.
 Водороден пътнически аероплан: Япония влага над $30 милиона в този план
Водороден пътнически аероплан: Япония влага над $30 милиона в този план

Ще се промени ли авиацията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР