Любопитен кадър от Пловдивв миналото споделиха пловдивчани в социалната мрежа

...
Любопитен кадър от Пловдивв миналото споделиха пловдивчани в социалната мрежа
Коментари Харесай

Показаха любопитна СНИМКА на Бетонния мост в Пловдив

Любопитен кадър от Пловдивв предишното споделиха пловдивчани в обществената мрежа Фейсбук. На него се вижда Бетонния мост, свързващ центъра и квартал " Кючук Париж ", който напълно скоро ще придобие нов образ.

Кадърът е запечатал пловдивчанка, която се е снимала за спомен на моста, а на заден декор някои от големите тютюневи хранилища в Пловдив, където в предишното са работели огромен брой пловдивчани. Снимката е от 1933 година и ни " придвижва " 90 години обратно във времето.

Припомняме, че този уикенд Бетонния мост бе затворен за придвижване, когато публично бе даден старт на реконструкцията на оборудването, която ще продължи идващите шест месеца. 

Датата на затваряне съвпада  с отпускарския сезон и ваканцията, когато има по малко трафик. Очакванията се до Коледа той е напълно ремонтиран.

От Община Пловдив, НКЖИ и компанията реализатор „ Трейс холд груп ”  бе реализирана договореност по четири съществени точки, като първата бе планът да бъде модифициран за постъпите от южната страна, а също по този начин да се показа анекс, в който ясно е записани, че срокът за ремонта на Бетонния мост ще бъде шест месеца.

Историята на моста стартира в края на двайсетте години на XX век.

На 16 ноември 1929 година е извършен търг за път над жп линията, който да свърже квартал „ Кючук Париж “ с центъра на града. Мостът е бил част от така нареченото „ Калпакчиево шосе “, само че става известен  измежду пловдивчани като Бетонния мост. Съоръжението е било построено с павирана настилка за една година. Материалът е доставян от тухларната на Павел Калпакчиев, сочи информация в свободната " Уикипедия ".

Разширяването на моста с цел да се реализира пресичането на бул. „ Христо Ботев “ на две равнища стартира на 1 декември 1980 година по времето на кмета Христо Мишев. Новото оборудване е построено от „ Трансстрой “ и е намерено на 24 май 1981 година в чест на 1300 години България.

Снимка: Любомир Юруков, Пламен Иванов Кочев, Акция " Фото Пловдивъ " / Facebook
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР