С 261 гласа от общо 300 депутати гръцкият парламент избра

...
С 261 гласа от общо 300 депутати гръцкият парламент избра
Коментари Харесай

Гърция за първи път избра жена за президент

С 261 гласа от общо 300 депутати гръцкият парламент избра през днешния ден Екатерини (Катерина) Сакеларопулу за президент на републиката, заяви АНА-МПА.

Сакеларопулу, която беше препоръчана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, е първата жена, която ще заеме президентския пост в Гърция, както и първата кандидатура, която е подкрепена от три партии в Народното събрание (Нова народна власт, СИРИЗА и Движението за промяна).

Тя беше определена още при първото гласоподаване, като събра поддръжка, доста по-широка от изискваното от гръцката конституция квалифицирано болшинство от две трети, т.е. 200 депутати.

При поименното гласоподаване от 294 присъстващи депутати за Сакеларопулу гласоподаваха 157 от ръководещата партия Нова народна власт, 82 от лявата СИРИЗА, 22 от лявоцентристкото Движение за смяна. Въздържаха се депутатите от Гръцката комунистическа партия, от националистическото Гръцко решение и от МеРА25 - партията на някогашния финансов министър Янис Варуфакис.

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще размени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще постави клетва на тържествено съвещание на Народното събрание незабавно след приключването на мандата на Павлопулос на 13 март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР