Руснаците минават на китайски банкови карти Най-малко трима мирни жители бяха

...
Руснаците минават на китайски банкови карти
Най-малко трима мирни жители бяха
Коментари Харесай

Обстрелват цивилни край Киев и в Мариупол, руснаците минават на китайски банкови карти

Руснаците минават на китайски банкови карти

Най-малко трима мирни поданици бяха убити при опит за евакуация от град Ирпин, малко населено място северозападно от Киев. Те попаднали под обстрел както с въздушни удари, по този начин и с артилерия на съветските сили. Използвани са минохвъргачки за разрушаването на мост, посочен като част от евакуационен маршрут. Ройтерс разгласява и видео, което демонстрира как жители на Ирпин и публицисти тичат под паника, за да се спасят, преди да паднат бомби, написа вестник 24 часа.

Киев вече се приготвя за борба, като украинските бойци са подсилили отбраната към града. Те са изкопали окопи, блокирали са пътища и са засилили координацията си с гражданската защита.

В неделя се провали вторият опит да бъдат евакуирани цивилни жители на южните градове Мариупол и Волноваха дни откакто Русия се съгласи да бъдат обезпечени филантропични коридори. Проруските сепаратисти и украинската Национална армия си размениха взаимни обвинявания. Агенция Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който упрекна украинските сили, че не са спазили лимитираното помирение. По думите му единствено към 300 души са напуснали града. Преди това украинските управляващи обявиха, че имат намерение да изтеглят над 200 000 души от Мариупол.

“Не може да има никакви “зелени коридори ”, тъй като единствено болният мозък на руснаци те взема решение по кое време да стартира да стреля и по кого ”, написа в телеграм съветникът в украинското вътрешно министерство Антон Герашченко.

“Точно когато бяхме подготвени да потеглим с колата, бомбардирането стартира още веднъж. Чух детонации наоколо, пренесох всичко назад горе в жилището. Оттам можех да видя дим над града и над автомагистралата към Запорожия ”, споделя 27-годишният компютърен експерт от Мариупол Максим пред Би Би Си. Междувременно запасите от храна, вода и медикаменти на цивилните се изчерпват. “Спирането на огъня бе неистина, едната страна в никакъв случай не е възнамерявала да стопира стрелбата ”, прибавя Максим.

От “Лекари без граници ” дефинират обстановката в Мариупол като катастрофална. Кметът на града Вадим Бойченко назова протичащото се “хуманитарна обсада ”, наложена от съветските войски. Той твърди, че те са изключили всичките 15 електропровода, през които градът се доставя с ток. А защото топлоцентралите работят с ток, хората в града са оставени и на студено.

Бомбардировки има и в североизточните градове Суми и Харков, където евакуацията става все по-трудна.

Над 11 000 съветски бойци са били убити, откогато на 24 февруари Москва стартира нашествието си в Украйна, твърди генералният щаб на украинските въоръжени сили, представен от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че се чакат бомбардировки над Одеса. За момента югозападният град е по-слабо обиден от спора, само че е идващият по украинското крайбрежие, незавладян от Русия. “Готвят се да бомбардират Одеса. Одеса! Руснаците постоянно са идвали в Одеса. Винаги са чувствали единствено топлота, откровеност. Бомби срещу Одеса? Артилерия против Одеса? Ракети против Одеса? Това ще е военно закононарушение. Историческо закононарушение ”, сподели Зеленски. По данни на Организация на обединените нации броят на украинските жители, избягали от страната в резултат на нашествието, към този момент надвишава 1,5 милиона.

В телефонен диалог с френския президент Владимир Путин заявил подготвеност за разговор с Киев при абсолютно осъществяване на някои съветски претенции. По-рано Путин приказва и с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, на който също сподели, че преустановяването на профилираната интервенция за отбрана на Донбас е допустимо единствено ако Киев спре да води война и извърши добре известните съветските претенции. “Руските въоръжени сили вършат всичко допустимо, с цел да запазят живота и сигурността на цивилното население, а ударите по места се правят извънредно против военната инфраструктура ”, подчертал съветският президент.

Междувременно няколко съветски банки оповестиха, че скоро ще стартират да издават карти, употребявайки системата на китайския картов оператор UnionPay, съчетана с съветската мрежа Mir, откакто “Виза ” и “Мастъркард ” обявиха, че стопират интервенциите си в Русия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР